Založ si blog

Volebné programy ako vietnamský adidas

Klasický vtip z obdobia zlatého veku vietnamských trhovísk hovorí o tom, prečo falšované výrobky firmy adidas mali viac ako oficiálne tri pruhy: „Čím viac pruhov, tým viac adidas“, bola odpoveď vietnamského predajcu. Je zaujímavé, že týmto spôsobom uvažovania sa uberá aj časť slovenských politických elít a pod heslom „čím viac bodov programu, tým lepšia politika“ bojuje o voličov.

Túto neoficiálnu súťaž momentálne vedie Sulík, ktorý predstavil program SaS. Tento má neuveriteľných 1144 bodov a je skôr odpoveďou na „základnú otázku života, vesmíru a všetkého“ z Douglasovho Stopárovho sprievodcu po galaxii, ako vyjadrením realistickej politiky. Samozrejme, že podľa Sulíka je tento program najlepší. Určite obsahuje aj dobré myšlienky a nápady, problémom ale je, že bez zrozumiteľne stanovených priorít ide o slohovú prácu na tému ideálna spoločnosť. Program obsahuje zásadné opatrenia, ktoré sa dotýkajú fungovania celej spoločnosti, ale aj riešení čiastkových problémov, ktoré majú skôr administratívny charakter. Toto všetko v jednom balíku na približne štyristo stranách. Je to ako ročný horoskop v ženskom magazíne, každý si tam nájde niečo, čo ho uspokojí a súčasne vie, že  to tak určite nebude.

Množstevný limit naháňajú aj Za ľudí. Ich program má „len“ 134 strán a 876 opatrení, ale pravdepodobne ani tu sa nenájde veľa psychicky otrlých ľudí, ktorí by ho prečítali celý. Aj tu sa miešajú vecí zásadné a marginálne. Je super, že Kiska and company sa napríklad zasadia za pohodlnú jazdu na železnici „#867 Efektívnejšou údržbou obmedzíme nehody, hluk a nepohodlnú jazdu.“ Lenže ja som si vždy myslel, že údržba technických zariadení a strojov je stanovená odbornými normami, technologickými postupmi a podobne. A zrazu je to agenda politickej strany! To ako fakt to skutočne považujú za tak dôležité, aby sa  to stalo súčasťou volebného programu? A čo tak hlučnosť výťahov? A prečo tam nie je údržba trávnikov, hrabanie lístia a životné podmienky veveričiek. Aj Za ľudí majú samozrejme racionálne a podnetné návrhy a myšlienky, ktoré sa ale  strácajú v balaste všeobecných fráz o zlepšení všetkého, všade a pre všetkých.

Obyčajní ľudia sa rozpísali na 146 stranách a svoje návrhy číslovali v každých kapitolách osobitne. Pôsobí to prehľadnejšie ale v konečnom dôsledku sa taktiež dostali na vyše sedemsto opatrení. A aj oni miešajú návrhy zásadné s tými nepodstatnými.

Sme rodina má program na 128 stranách a návrhov ako hviezd v mliečnej dráhe. Je to teoretický návod na splnenie snov všetkých obyvateľov Slovenska, kde nám Boris a jeho rodina zabezpečí od prenájmu auta až po to, že v našich potravinách sa nebudú nadužívať látky ako „E124 – ponceau 4R, E110 – žlť SY E132 – indigotín, E133 – FCF, E155 – hnedá HT, E121 citrónová červeň 2, E123 – amarant, E125 – ponceau SX, E143 – FCF, E111 – orange 2, E105 – žlť, E107 – žlť 7G, 950 – acesulfam K, 951 – aspartam, E952 – cyklamát.“ On tomu málokto skutočne rozumie, ale je zrejmé, že program písali odborníci. V programe ale chýbajú optimálne hodnoty cholesterolu, triglyceridov a samozrejme BMI. Volebný slogan strany by sa podľa tohto programu mal znieť „S Borisom do raja…“

O ostatných programoch až na budúce, pretože zbytky zdravého rozumu by už ďalšiu dávku vízie blaženej budúcnosti nemuseli zniesť.

Kolíková a Mazák kritizujú postupy, ktoré sami používali. . .

26.04.2024

Veľmi často je poučné, porovnať si vyjadrenia niektorých ľudí k obdobnej situácii v rámci času. Keď v roku 2020 bolo na programu dňa odvolávanie vtedajšej predsedníčky súdnej rady Lenky Praženkovej, kandidát na jej funkciu, Ján Mazáka hovoril „Za dva týždne pani predsedníčka akurát obiehala redakcie jednotlivých médií a vysvetľovala, v čom návrh nemá pravdu, [...]

Hlúpe výhovorky Jána Mazáka

22.04.2024

Ján Mazák vo svojom vyjadrení k návrhu na jeho odvolanie píše: „Dnes, 15. apríla 2024, v ranných hodinách, mi bol elektronicky doručený návrh siedmich členiek a členov Súdnej rady Slovenskej republiky na moje odvolanie z funkcie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky (ďalej aj: „súdna rada“), ktorý bol doručený do podateľne 12. apríla 2024 o 13.07 hodine.“ [...]

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 266337x
Priemerná čítanosť článkov: 4366x

Autor blogu

Kategórie