Založ si blog

Zmena času a naša opozícia

Zdanlivo nesúvisiaci problém, môže byť zrkadlom pre našu opozíciu. Európania sa v rámci Európskej únie rozhodli, že nechcú striedanie letného a zimného času. Teraz sa ale nedokážu dohodnúť, ktorý z týchto časov si ponechať. Vieme čo nechceme, ale dohoda na tom čo chceme už nie je. Pripomína to situáciu s našou opozíciou, ktorá sa dokázala dohodnúť že nechce Fica, ale na tom čo chce, už taká dohoda nie je. Názorne to ukázala nedávna tlačová konferencia opozičných strán, kde Sulík spoločný postoj proti Ficovi podával ako úspech opozičnej spolupráce. Zabudol len na to, že opozičné strany sú proti Ficovi od posledných parlamentných volieb a že odpor proti Ficovi nie je nič nové. Lenže čo ponúkajú iné a lepšie? Situácia u nás sa z pohľadu schopnosti opozície podobá situácii v Poľsku. Po nedávnych poľských voľbách Tomasz Oryński v Britských listoch napísal: „Na to, abyste zvítězili ve volbách, nestačí strašit voliče stranou Právo a spravedlnost. Voliči chtějí slyšet konkrétní návrhy ohledně toho, jak Polsko změnit.“ Rôznych návrhov počujeme od jednotlivých opozičných strán relatívne veľa, spoločných už ale menej a všetky sa pohybujú na všeobecnej úrovni boja proti korupcii, lepšieho zdravotníctva, školstva a podobne. Opozícia odmieta Fica, ale namiesto neho zatiaľ ponúka najmä vlastný spor o registrované partnerstvá.

Zaujímavou formou opozičnej komunikácie je takzvaná dohoda o neútočení. Najmä v kontexte boja opozície za „slušné Slovensko“ je zvláštne, prečo slušní ľudia musia uzatvárať dohody o neútočení. Nie je to snáď už súčasťou slušnosti ako takej? Z opozičného spektra vzišla aj súčasná prezidentka Čaputová a je skutočnosťou, že dokázala svoju volebnú kampaň viesť kultivovaným spôsobom, bez agresivity a invektív. Je škoda, že v našej politike je tento spôsob politickej prezentácie veľmi zriedkavý.

Kritika opozície ale neznamená podporu vládnej koalície. Aj tu sa dá využiť výstižný citát z pera Sama Marca: „Mečiar to vybudoval, Dzurinda využíval a Fico zdokonalil“. Na súčasnom stave Slovenska sa podpísali všetky politické garnitúry od vzniku štátu. Čiernobiele videnie sveta, jeho delenie na dobrých a zlých, je možno pre niekoho lákavé, ale nie je pravdivé. Opozícia nepredstavuje klub spravodlivých a v politickom pôsobení mnohých koaličných aj opozičných politikov nájdeme problematické a kontroverzné skutočnosti. Opozícia tvrdí, že Slovensko je na tom tak zle, že potrebuje zmenu moci v ich prospech. Ich postoj je postojom pesimistu z pôvabnej anekdoty. „Aký je rozdiel medzi optimistom a pesimistom? Pesimista tvrdí, že je to tak zlé, že už to horšie byť nemôže. Optimista hovorí, ale môže“. Aj tak je možné sa pozerať na mocenské ambície súčasnej opozície.

Kolíková a Mazák kritizujú postupy, ktoré sami používali. . .

26.04.2024

Veľmi často je poučné, porovnať si vyjadrenia niektorých ľudí k obdobnej situácii v rámci času. Keď v roku 2020 bolo na programu dňa odvolávanie vtedajšej predsedníčky súdnej rady Lenky Praženkovej, kandidát na jej funkciu, Ján Mazáka hovoril „Za dva týždne pani predsedníčka akurát obiehala redakcie jednotlivých médií a vysvetľovala, v čom návrh nemá pravdu, [...]

Hlúpe výhovorky Jána Mazáka

22.04.2024

Ján Mazák vo svojom vyjadrení k návrhu na jeho odvolanie píše: „Dnes, 15. apríla 2024, v ranných hodinách, mi bol elektronicky doručený návrh siedmich členiek a členov Súdnej rady Slovenskej republiky na moje odvolanie z funkcie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky (ďalej aj: „súdna rada“), ktorý bol doručený do podateľne 12. apríla 2024 o 13.07 hodine.“ [...]

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 265575x
Priemerná čítanosť článkov: 4354x

Autor blogu

Kategórie