Založ si blog

Pellegrini ako prezident nemusí byť pre Fica najlepšou možnosťou

 

Pred niekoľkými dňami Boris Zala v svojom komentári v Pravde napísal, že chvat pri rušení špeciálnej prokuratúry môže ohroziť víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách. „Korčokovi sa dostáva do rúk nečakaná zbraň: argument, že Smer a Fico nemôžu a nesmú ovládnuť všetky orgány moci. Prezident ako posledná bariéra tohto úsilia a poistka. Keby som chcel prehru Pellegriniho v prezidentských voľbách, nerobil by som to inak, ako to robí Šutaj Eštok s „čurilovcami“ a Fico s Úradom špeciálnej prokuratúry. Smer už takto pobabral dvoje prezidentské voľby: tie Ficove a aj tie Šefčovičove. Prekazí aj tie Pellegriniho?“ (https://nazory.pravda.sk/analyzy-a-postrehy/clanok/691209-urad-specialnej-prokuratury-vec-politicka/)

Táto úvaha má logiku a dokonca je možné, že pre Fica nemusí byť prezident Pellegrini ten najvýhodnejší variant. Tých dôvodov je niekoľko.

Každý politik má v sebe túžbu po moci a úspechu. Nie je na tom nič zlé a bez toho by asi nebol politikom. Fico sa právom hrdí, že je štvornásobným premiérom. Na ten povestný piedestál hlavy štátu ale nevystúpil. V politike je možné všetko, stačí sa len pozrieť na impozantný návrat Miloša Zemana, ale Fico je natoľko vyhranene vnímaná osobnosť, že k podobný scenár je v jeho prípade málo pravdepodobný. Prípadný úspech Pellegriniho môže mať pre Fica trpkú príchuť v tom, že pred pár rokmi málo známy politik a jeden z mnohých v jeho pozadí, ktorý sa stal z jeho vôle predsedom vlády a ktorý bol považovaný len za jeho dočasnú náhradu, sa dokázal vymaniť z jeho tieňa a dokázal to, čo bolo Ficovi odopreté. Aj vrcholový politik je len človek, ktorý má emócie a tieto sú často výrazne spojené práve s jeho politickým pôsobením. Fico samozrejme svojho koaličného partnera oficiálne podporuje, ale nie je vylúčené, že v kútiku duše by ho tento Pellegriniho úspech škrel.

Slovenský prezident nemá veľa právomocí, ale v určitých, najmä politicky kritických situáciách, zohráva dôležitú úlohu. Zažili sme to nedávno po páde Hegerovej vlády. Okrem svojich kompetencii môže hlava štátu pôsobiť nepriamo, silou svojho mandátu a svojou osobnosťou. Z tohto pohľadu poslední prezidenti nedokázali prekročiť svoj politický tieň a ich pôsobenie bolo v prospech tej ich strany politického spektra. V krízových situáciách sa prejavila ich politická neskúsenosť, čoho príkladom bola neschopnosť, respektíve neochota Zuzany Čaputovej dosiahnuť skorší termín predčasných parlamentných volieb, alebo odvolanie ministra vnútra Šimka. Peter Pellegrini strávil veľkú časť svojej politickej kariéry v Smere a po svojom odchode dokázal v relatívne krátkej dobe vybudovať samostatnú úspešnú stranu. Zjednodušený predpoklad, že Pellegrini bude poslušný  nástroj v rukách Fica už vyvrátil samotný politický vývoj a reálna politika naopak ukazuje, že Pellegrini je schopný samostatnej politiky. Jeho prípadný úspech v prezidentských voľbách by len posilnil jeho autonómne postavenie a Fico by v podstate nemal silné páky, ako na neho pôsobiť. Obdoba konfliktu Mečiar – Kováč by sa mohla zopakovať. Kováč taktiež vyšiel od Mečiara, ale dokázal sa správať autonómne a výrazne ovplyvnil politický vývoj na Slovensku. Pellegrini nie je neskúsený politik, ktorý prezidentským postom začína svoju politickú kariéru. Pellegrini veľkú časť svojho života prežil v rôznych funkciách a veľmi dobré vie, ako štát funguje a jeho silnou stránkou je aj politický marketing.  Prípadný nesúlad medzi Ficom a Pellegrinim, ktorý by mohol prerásť do určitého konfliktu,  by poškodil snahu o úspech Smeru v ďalších voľbách. Línia sporu by sa totiž tiahla neprieč prelínajúcim sa spektrom ľavicových voličov a s veľkou pravdepodobnosťou by to malo negatívny dopad na volebné preferencie ľavice ako celku.

V sporoch Fica s Kiskom a Čaputovou bola na jeho strane výhoda politickej skúsenosti a tieto konflikty odrážali aj politické rozdelenie voličov. Bol to len ďalší front boja medzi dvomi stranami politického spektra a Ficovi sa darilo tieto spory využívať vo svoj prospech. Podobný scenár by sa dal predpokladať aj v prípade úspešnej prezidentskej kandidatúry Korčoka. Aj v tomto prípade by línia sporu viedla medzi už jednoznačne vyhranenými politickými tábormi. Korčok síce nie je politický nováčik, ako boli jeho predchodcovia, ale jeho politické skúsenosti sú najmä z oblasti diplomacie. Toto by na jednu stranu bola jeho veľká výhoda z hľadiska medzinárodného pôsobenia hlavy štátu, ale z hľadiska vnútropolitických sporov by to mohlo byť skôr naopak. Korčok, ako celoživotný diplomat ma zaužívané určité spôsoby myslenia, komunikácie, správania, rokovania a podobne, ktoré v mnohých ohľadoch nie sú kompatibilné s tým, ako funguje vnútropolitický boj na Slovensku. Je otázne, či by bol Korčok schopný alebo ochotný prispôsobiť sa našim reáliám tak, aby mohol byť úspešný. Jeho nedávne odmietnutie byť volebným lídrom Sasky skôr ukazuje, že chuť na toto nemá. V pozícii prezidenta sa ale podobným stretom nebude dať vyhnúť a pre Korčoka to nemusia byť  situácie, v ktorých sa dokáže dobre orientovať. Pozícia prezidenta totiž nie je až tak formálna a po všetkých stránkach príjemná, ako si mysleli Kiska aj Čaputová a jedno volebné obdobie v tejto pozícii im stačilo.

Je preto celkom možné, že zo strategického politického výhľadu nemusí byť pre Fica až tak výhodné prípadné víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách. Je totiž veľmi pravdepodobné, že k niektorým politickým stretom medzi Ficom ako premiérom a Pellegrinim ako hlavou štátu dôjde a z hľadiska ďalšieho politického vývoja Fico nebude môcť použiť obvyklé konfrontačné politické prístupy. Peter Pellegrini by taktiež bol ďaleko ťažší súper než Kiska alebo Čaputová a pravdepodobné aj ako Korčok. Takýto spor by taktiež poškodil deklarovaný zámer Fica zvíťaziť aj v ďalších parlamentných voľbách.

Kolíková a Mazák kritizujú postupy, ktoré sami používali. . .

26.04.2024

Veľmi často je poučné, porovnať si vyjadrenia niektorých ľudí k obdobnej situácii v rámci času. Keď v roku 2020 bolo na programu dňa odvolávanie vtedajšej predsedníčky súdnej rady Lenky Praženkovej, kandidát na jej funkciu, Ján Mazáka hovoril „Za dva týždne pani predsedníčka akurát obiehala redakcie jednotlivých médií a vysvetľovala, v čom návrh nemá pravdu, [...]

Hlúpe výhovorky Jána Mazáka

22.04.2024

Ján Mazák vo svojom vyjadrení k návrhu na jeho odvolanie píše: „Dnes, 15. apríla 2024, v ranných hodinách, mi bol elektronicky doručený návrh siedmich členiek a členov Súdnej rady Slovenskej republiky na moje odvolanie z funkcie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky (ďalej aj: „súdna rada“), ktorý bol doručený do podateľne 12. apríla 2024 o 13.07 hodine.“ [...]

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 265823x
Priemerná čítanosť článkov: 4358x

Autor blogu

Kategórie