Založ si blog

Sputniková búrka a spravodajské služby

Podľa ministra Korčoka a mnohých iných je vakcína Sputnik V ruským nástrojom hybridnej vojny. Zabudol ale dodať, že aby bol tento ruský zámer úspešný, musí nájsť požadovanú odozvu u prijímateľa a že teda naplnenie tohto zámeru vyžaduje určitú reakciu. V tomto prípade Slovensko naplnilo tento predpoklad. Ochotne sa rozdelilo a veľká časť politikov aj spoločnosti vyrazila na barikády bojovať za svoju pravdu, hodnoty a spásu ľudstva.

V rámci boja o Sputnik sa okrem iného poukazuje na to, že vakcína nie je registrovaná v EÚ, čo je skutočne  závažný nedostatok. Na druhej strane je ale faktom, že jej používanie je ku dňu 3. marca 2021 schválené v týchto 42 krajinách sveta: Argentína, Alžír, Arménsko, Angola, Bielorusko, Bolívia, Bahrain, Čierna Hora, Džibutsko, Egypt, Gabon, Ghana, Guyana, Guatemala, Guinea, Honduras, Irán, Kazachstan, Kongo, Kirgizsko, Libanon, Maďarsko, Mexiko, Moldavsko, Mongolsko, Myanmar, Nikaragua, Palestína, Paraguay, Pakistan, Rusko, San Maríno, Slovensko, Srbsko, Spojené arabské emiráty, Svätý Vincent a Grenadíny, Sýria, Republika srbská (v rámci Bosny a Hercegoviny), Turkmenistan, Tunisko, Uzbekistan, Venezuela.

Podľa aktuálnych informácii očkovanie Sputnikom zvažuje Chorvátsko, Česká republika, Bulharsko a  Juhoafrická republika. Koncom februára bolo oznámené, že Sputnik  bude vyrábať konzorcium juhokórejských biomedicínskych spoločností a tieto majú  vyrobiť 500 miliónov dávok vakcíny. Pripravuje sa jeho výroba aj v Argentíne.

Tieto informácie ukazujú najmä na to, že Rusko má konečne v globálnom meradle konkurencie schopný sofistikovaný  produkt a usiluje sa ho ponúkať a predávať každému, kto má o neho záujem. Samozrejme, že sleduje aj politické ciele a Sputnik V je k tomu vhodným nástrojom. To ale nie je nič výnimočné a každá krajina využíva svoje úspešné produkty na vlastnú propagáciu a prezentáciu. Zužovať preto dodávky Sputnika  na hybridnú hrozbu, alebo označovať Slovákov za pokusných králikov, je skôr prejavom ideologickej predpojatosti, ako racionálneho úsudku. To si potom Rusko dokázalo urobiť laboratórium z jednej miliardy ľudí a vlády všetkých týchto krajín sú lokajmi Moskvy? A keď k nám bude dodávaný Sputnik  vyrobený v Južnej Kórei, to potom bude aj Južná Kórea súčasťou diabolského ruského zámeru? Akoby sa zabudlo, že sa skutočne nachádzame v krízovej situácii, v ktorej sa reálne bojuje o ľudské životy. Z tohto pohľadu je nákup vakcíny opodstatnený a jeho prezentácia ako zmena zahranično-politickej orientácie krajiny je scestná.

To, že Sputnik V nie je schválený Európskou liekovou agentúrou je samozrejme výrazný nedostatok, ale je na každej krajine EÚ, aby si zvolila vlastný prístup. Slovensko si ho zvolilo a ako argument pre schválenie jeho použitia slúžil aj už spomínaný fakt jeho používania v mnohých krajinách sveta. Na tlačovej konferencii na letisku o tom hovoril napríklad profesor Jarčuška a je otázkou, či tento argument nemohol byť hlbšie podložený. O dovoze Sputnika na Slovensko sa totiž diskutovalo už určitú dobu a táto mohla byť využitá aj na preverenie procesu a okolností povolenia Sputniku v uvedených krajinách.

Naše ministerstvo zahraničných vecí, ale najmä spravodajské služby mohli a mali získať, vyhodnotiť a poskytnúť informácie, ako v týchto krajinách povoľovací proces prebiehal a týmito poznatkami podporiť povoľovací proces u nás. Inými slovami – získať informácie a poskytnúť ich odborníkom, ktorí by na ich základe mohli spracovať odporúčanie – pozitívne alebo negatívne –  pre rozhodnutie ministra zdravotníctva. Samozrejme, že by to plnohodnotne nenahradilo štandardný proces posúdenia vakcíny, ale určite by to prinieslo veľa využiteľných a kredibilných informácii. Okrem iného sa v tomto prípade  nejedná o štátom strážené tajomstvo  a mnohé informácie sa dajú získať aj z otvorených zdrojov alebo prostredníctvom osobných kontaktov v rámci vedeckej komunity. Práve toto by mala byť jedna z úloh, ktoré by spravodajské služby mali plniť a o ktorých je do určitej miery možné aj informovať verejnosť a získavať si tak jej dôveru.

Samozrejme, že je možné, že toto všetko sa v tichosti udialo. Skôr  je ale pravdepodobné že nie. Nič totiž nebránilo tomu oznámiť, že povolenie Sputnika u nás bolo podložené aj ďalšími relevantnými informáciami, poprípade bez bližšieho uvedenia okolností. Pri mnohovravnosti našich vrcholových politikov a mediálnej potencii riaditeľa SIS je len ťažko predstaviteľné, že by niečo také opomenuli spomenúť.

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

Pellegrini ako prezident nemusí byť pre Fica najlepšou možnosťou

19.12.2023

Pred niekoľkými dňami Boris Zala v svojom komentári v Pravde napísal, že chvat pri rušení špeciálnej prokuratúry môže ohroziť víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách. „Korčokovi sa dostáva do rúk nečakaná zbraň: argument, že Smer a Fico nemôžu a nesmú ovládnuť všetky orgány moci. Prezident ako posledná bariéra tohto úsilia a poistka. Keby som [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 259437x
Priemerná čítanosť článkov: 4473x

Autor blogu

Kategórie