Založ si blog

Porušuje minister Krajčí ústavu?

Minister zdravotníctva Marek Krajčí zmenil vyhlášku, ktorá upravuje podmienky umelého prerušenia tehotenstva. Človek, ktorý by očakával, že zmena vyhlášky bude vyjadrovať nový systémový prístup, alebo prinesie dôležité zmeny, čakal zbytočne. Jedinou zmenou vo vyhláške je to, že vek ženy nad 40 rokov nie je dôvodom na preplatenie interrupcie zdravotnou poisťovňou. Samozrejme, že aj táto zmena sa niekoho konkrétne dotkne, ale ide skôr o zmenu symbolickú, ktorá opätovne ukazuje odhodlanie niektorých ľudí bojovať proti interupciam  a krok za krokom pretvárať Slovensko k obrazu svojmu.

Prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodnickej spoločnosti doc. Redecha s touto zmenou súhlasí. Nevidí v nej  zásadný problém a z normatívneho hľadiska sa s ním dá súhlasiť. Doc. Redecha ale súčasne dodáva, že do vyhlášky navrhovali aj povolenie tzv. interupčnej tabletky, ktorá sa vo svete už dlhodobo používa a ktorá má dokázateľne menej zdravotných komplikácii, ako u nás vykonávaný chirurgický spôsob interupcii. A tu sa vynára zaujímavá otázka. Keď už ministerstvo menilo vyhlášku, prečo nie aj v tejto oblasti? Na toto hovorkyňa ministerstva zdravotníctva pre RTVS povedala: „toto je momentálne otázka, ktorú nepovažujeme v tejto chvíli za prioritnú riešiť“. Takže – vyhláška sa menila kvôli veku ženy, túto zmenu považovalo ministerstvo zdravotníctva za prioritnú (inak by vyhlášku nemenilo). Povolenie pilulky, ktorá by v mnohých prípadoch znamenala vyhnutie sa chirurgickému zákroku, za prioritné už nepovažovala. Dokáže niekto vysvetliť, na základe čoho si stanovuje ministerstvo priority? Prípad tejto vyhlášky totiž ukazuje, že za týmito prioritami je náboženská viera pána ministra, ktorá určuje čo je a čo nie je prioritou ministerstva zdravotníctva. Ako človek má  samozrejme právo na vlastné videnie sveta, nemá ale právo zneužívať funkciu ministra na jeho presadzovanie ako normu pre celú spoločnosť. Podľa našej ústavy sa Slovensko neviaže na žiadnu ideológiu, ani náboženstvo. To, čo v tomto prípade predviedol minister Krajčí otvára otázku, či neporušuje ústavu, pretože minister upravuje všeobecnú normu podľa svojho vierovyznania.  Iný výklad „priorít“ ministerstva, ktorý by bol zdravý rozum schopný stráviť totiž nie je.

Je  nepochopiteľné, že v dobe globálnej pandémie, s ktorou sa aj na Slovensku nie celkom úspešne potykáme,  minister zdravotníctva venuje svoj čas takýmto  problémom. Je to proste iný svet, kde je viera nad realitou. Ďakujem, neprosím si!

V Estónsku odsúdený ruský špión pôsobil úspešne aj v Česku

21.06.2024

V Estónsku bol za špionáž pre Rusko odsúdený na šesť rokov väzenia Viacheslav Morozov. (https://news.err.ee/1609374515/university-professor-found-guilty-of-espionage-against-estonian-state). Morozov pôsobil ako profesor medzinárodných vzťahov, nemal prístup k tajným dokumentom, ale poskytoval informácie o záujmových osobách, písal analýzy o bezpečnosti Estónska a [...]

Transformované motto dnešných liberálov – „Nesúhlasím s tým, čo hovoríš a budem brániť tomu, aby si to mohol hovoriť. “

15.05.2024

Anka Žitná dala v svojom programe „Teraz takto“ opätovne priestor Andorovi Šándorovi. Ide o generála vo výslužbe, ktorý okrem iného pôsobil ako riaditeľ českej vojenskej rozviedky. Z hľadiska svojho odborného background je kredibilnejší ako 90% rôznych analytikov, ktoré ponúka RTVS. Napriek tomu Šándor do RTVS už niekoľko rokov nemôže, pretože sa jeho názory [...]

Kolíková a Mazák kritizujú postupy, ktoré sami používali. . .

26.04.2024

Veľmi často je poučné, porovnať si vyjadrenia niektorých ľudí k obdobnej situácii v rámci času. Keď v roku 2020 bolo na programu dňa odvolávanie vtedajšej predsedníčky súdnej rady Lenky Praženkovej, kandidát na jej funkciu, Ján Mazáka hovoril „Za dva týždne pani predsedníčka akurát obiehala redakcie jednotlivých médií a vysvetľovala, v čom návrh nemá pravdu, [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 273202x
Priemerná čítanosť článkov: 4337x

Autor blogu

Kategórie