Založ si blog

Prečo koalícia nezastavila kauzu Lučanského?

Prípad úmrtia generála Lučanského si už na Slovensku žije vlastným životom a môžeme len dúfať, že na všetky otázky sa nájdu hodnoverné odpovede. Z hľadiska vývoja celého prípadu je nepochopiteľné to, že koalície túto kauzu včas nezastavila, aj keď na to malá dobrú príležitosť.

Po prvom incidente, ktorý sa odohral 9. decembra 2020, sa na sociálnych sietiach začali šíriť rôzne verzie tejto udalosti. Ich podstatou bolo, že Lučanský bol vážne zranený a to za aktívnej účasti príslušníkov väzenskej stráže. Oficiálna verzia hovorila o zranení pri páde na posteľ a následnom menšom operačnom zákroku. Ale neoficiálna verzia o bitke a vážnom zranení sa rýchlo šírila v spoločnosti a je samozrejmé, že  bola zaujímavá aj pre opozičných politikov. Z ich strany bolo počuť hlasy o zvolaní parlamentného výboru alebo na uskutočnenie poslaneckého prieskumu, prirodzene aj za účasti opozičných poslancov. Predstavitelia koalície, ako napríklad poslanci Polák alebo Grendel toto rozhodne odmietli. Nie je dôležité, či opoziční poslanci skutočne podnikli relevantné kroky na zvolanie výboru alebo na uskutočnenie poslaneckého prieskumu. Podstatné je to, že koalícia tu mala možnosť poslaneckým prieskumom v samom zárodku túto kauzu jednoznačne objasniť a nedovoliť tak jej pokračovanie k jej súčasnému vyústeniu. Poslanecký prieskum mohli iniciovať aj poslanci koalície a ukázať v praxi „novú“ politickú kultúru.

Pokiaľ je totiž oficiálna verzia pravdivá, tak  Lučanský by osobne v rámci poslaneckého prieskumu potvrdil Ficovi, Sakovej a ďalším, že tam nebolo cudzie zavinenie. Poslanci by osobne videli v akom je zdravotnom stave a nebola by dnes možná priama linka od zranenia k úmrtiu, ale bola by tam jasná deliaci čiara, ktorú práve poslanecký prieskum mohol vytvoriť.

Prečo koalícia vo vlastnom záujme tento spôsob objasnenia prvotného zranenia nevyužila? Žiadna možná odpoveď nie je pre koalíciu priaznivá. Pokiaľ ich to nenapadlo a len si povýšenecky vychutnávali odmietnutie Fica, potom je to známka nízkej politickej vyspelosti a nedostatočného racionálneho úsudku. Pokiaľ to bolo preto, že bolo čo tajiť a rátalo sa s „vyhnitím“ celého problému, potom je to známka zlyhania sľubov o právnom štáte.

Áno, v súvislosti s prvým incidentom ministerka spravodlivosti vytvorila rezortnú komisiu, ktorá 15.12. 2020 v nemocnici v Trenčíne uskutočnila kontrolu nad výkonom väzby Lučanského a jej závery nedávno zverejnili. Lenže oficiálne úradnické komisie nemajú potenciál presvedčiť pochybovačov a ani táto komisia nedokázala vyvrátiť pochybnosti. Naopak, ako napríklad uvedenie časových medzier v kamerovom zázname, niektoré aj umožnila. A opäť sa vynára otázka. Keď s Lučanským mohli hovoriť členovia komisie, prečo nie aj opoziční poslanci? Faktom tak zostáva, že koalícia sa aj vlastnou nečinnosťou dostala do súčasnej situácie, ktorej každé z možných riešení vládnu moc oslabí a opätovne znižuje dôveru verejnosti v štát.

Hlúpe výhovorky Jána Mazáka

22.04.2024

Ján Mazák vo svojom vyjadrení k návrhu na jeho odvolanie píše: „Dnes, 15. apríla 2024, v ranných hodinách, mi bol elektronicky doručený návrh siedmich členiek a členov Súdnej rady Slovenskej republiky na moje odvolanie z funkcie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky (ďalej aj: „súdna rada“), ktorý bol doručený do podateľne 12. apríla 2024 o 13.07 hodine.“ [...]

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 263652x
Priemerná čítanosť článkov: 4394x

Autor blogu

Kategórie