Založ si blog

Výmena na poste premiéra

Špekulácie o možnej zmene na poste premiéra, ktorú pripustil aj predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šípoš, sú prirodzene predmetom záujmu verejnosti. Preto sú opodstatnené úvahy o tom, do akej miery je táto zmena pravdepodobná a čo by mohla znamenať.

Igor Matovič sa na politickú scénu dostal po parlamentných voľbách v roku 2010, kde bol na kandidátke SaS zvolený za poslanca NR SR. Voľby sa uskutočnili 12. júna a už 23. júna Matovič vyhlásil, že mu bol ponúknutý úplatok 20 miliónov eur za odstavenie novej vlády Ivety Radičovej. Za tri dni oznámil, že to bol len žart od kamaráta. Celá kauza znamenala jedno, Matovič sa krátko po voľbách  stal známym po celej krajine. Celá jeho nasledujúca politická kariéra je postavená vo veľkej miere na  vyhláseniach, ktoré vždy vzbudia značnú pozornosť, ale často sa ukážu ako neopodstatnené alebo nedokázateľné. Pre Matoviča je mediálna pozornosť základom jeho politickej činnosti. Preto je ťažko predstaviteľné, že by Matovič  odišiel z politického výslnia do ústrania, čo by jeho odchod z postu premiéra nutne znamenal. Politik, ktorý dokázal poraziť Fica by sa zrazu stal…čím?  Byť v pozadí, bez pozornosti, bez reálnych nástrojov ovplyvňovať vývoj a presadzovať realizáciu svojich nápadov nezodpovedá mentálnemu nastaveniu Matoviča. A nie je to len jeho problém. Mečiar, Dzurinda ani Fico nedokázali včas odísť a tým poškodili politické strany, ktoré vybudovali. Preto základnou otázkou prípadnej zmeny predsedu vlády je nerudovské „Kam s ním?“.

Ako jeden z možných nástupcov na poste premiéra sa spomína minister obrany Jaroslav Naď, ktorý je považovaný za jedného z najoddanejších Matovičových spolupracovníkov.  Naď ako premiér, by sa aj pri všetkej loajálnosti musel osamostatniť, pretože on by niesol zodpovednosť a išiel so svojim menom na trh. Všetky možné dohody a zväzky by podstúpili skúšku reálneho života a tak ako z tieňa Fica vystúpil Pellegrini, ani Naď by nebol poslušnou bábkou. Naď je organizačne  určite schopnejší ako Matovič a keby sa dokázal presadiť, bola by to Matovičova osobná prehra. Jeho neschopnosť by bola potvrdená ním vybraným nástupcom a Matovič by sa stal historicky najneúspešnejším premiérom Slovenska. O tento titul určite nemá záujem. Je otázne, do akej miery si uvedomuje túto možnosť a či mu jeho ego dovolí pripustiť tento variant.

Odchod Matoviča by znamenal aj zmeny v zložení kabinetu. Je pravdepodobné, že Matovič by požadoval aj odchod Sulíka z vlády, aby situácia nevyzerala ako Matovičova porážka. Matovič odchádza a Sulík zostáva by asi bolo pre neho ťažko stráviteľné. Lenže aký dôvod by mal Sulík s týmto súhlasiť? Jeho popularita ako aj preferencie SaS rastú. Prečo by sa mal stať obeťou Matovičovej neschopnosti riadiť štát? Jeho odchod z vlády by znamenal priznanie si podielu viny na vzniknutej situácii a Sulík by tak poškodil len sám seba.  Aj toto by mohlo ovplyvniť podobu obmenenej vlády.

Odchod Matoviča z postu premiéra by taktiež mohol demoralizovať doposiaľ jednotný poslanecký klub OĽANO. Vo svojej podstate ide o ľudí, ktorí za svoju životnú šancu vďačia len a len Matovičovi, ktorý si ich osobne vybral na kandidátku. Za mnohými nie je žiadny výrazný osobný ani politický príbeh a nemajú spoločnosti čo ponúknuť. Treba povedať, že to nie je problém len kandidátky OĽANO, ale všetkých parlamentných strán. Na Slovensku tradične platí, že čím väčší úspech vo voľbách, tým viac bezvýznamných ľudí zasadne za tú ktorú stranu v parlamente. Matovič je tmelom OĽANO a jeho odchod z čela vlády môže znamenať koniec koalície v stávajúcom zložení. Možno bude stačiť jeden prestup, ktorý otvorí brány zmenám politických tričiek. Každá z politických strán ochotne posilní svoje rady o poslanca NR SR, ktorý by posilnil jej aktuálne politické postavenie. Záujem by možno mali aj strany opozičné a určite napríklad KDH, ktoré sa stále potáca okolo hranice zvoliteľnosti. Tieto posuny by mohli zmeniť rozloženie parlamentných politických síl a tým aj zloženie vládnej moci.

Dôležitou otázkou je aj to, čo by urobil odchod Matoviča z postu premiéra s jeho biznis projektom OĽANO s.r.o. Strana už údajne má viac členov, ako je prstov na jednej ruke, ale rozhodne nefunguje ako demokratická politická strana. Úspech vo voľbách priniesol aj zisk a jeho použitie sa môže stať praktickým problémom. Kontrolu nad ním bude mať Matovič, ale reálnu politickú moc niekto iný? Toto by rozhodne nebol dlhodobo možný model fungovania a ako hovorí klasik, „sleduj stopu peňazí“. Tento faktor by bol rozhodne dôležitý aj pre ďalšie fungovanie OĽANO.

Dá sa predpokladať, že prvé dni roku 2021 budú v znamení hľadania ciest, ako ďalej vládnuť, zvládnuť animozity ktorými koalícia neustále zamoruje verejnosť  a súčasne nerozbiť krehké koaličné zoskupenie. Uvidíme, či je to vôbec možné.

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

Lukašenko

Mlátili ju hlava-nehlava. Bieloruska na toaletnom papieri opísala brutalitu Lukašenkovho režimu

16.04.2024 09:12

Kacarynu Novikavovú zatkli v júni 2023, keď mala na sebe iba nočnú košeľu.

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 261263x
Priemerná čítanosť článkov: 4428x

Autor blogu

Kategórie