Založ si blog

Volebné programy ako vietnamský adidas

Klasický vtip z obdobia zlatého veku vietnamských trhovísk hovorí o tom, prečo falšované výrobky firmy adidas mali viac ako oficiálne tri pruhy: „Čím viac pruhov, tým viac adidas“, bola odpoveď vietnamského predajcu. Je zaujímavé, že týmto spôsobom uvažovania sa uberá aj časť slovenských politických elít a pod heslom „čím viac bodov programu, tým lepšia politika“ bojuje o voličov.

Túto neoficiálnu súťaž momentálne vedie Sulík, ktorý predstavil program SaS. Tento má neuveriteľných 1144 bodov a je skôr odpoveďou na „základnú otázku života, vesmíru a všetkého“ z Douglasovho Stopárovho sprievodcu po galaxii, ako vyjadrením realistickej politiky. Samozrejme, že podľa Sulíka je tento program najlepší. Určite obsahuje aj dobré myšlienky a nápady, problémom ale je, že bez zrozumiteľne stanovených priorít ide o slohovú prácu na tému ideálna spoločnosť. Program obsahuje zásadné opatrenia, ktoré sa dotýkajú fungovania celej spoločnosti, ale aj riešení čiastkových problémov, ktoré majú skôr administratívny charakter. Toto všetko v jednom balíku na približne štyristo stranách. Je to ako ročný horoskop v ženskom magazíne, každý si tam nájde niečo, čo ho uspokojí a súčasne vie, že  to tak určite nebude.

Množstevný limit naháňajú aj Za ľudí. Ich program má „len“ 134 strán a 876 opatrení, ale pravdepodobne ani tu sa nenájde veľa psychicky otrlých ľudí, ktorí by ho prečítali celý. Aj tu sa miešajú vecí zásadné a marginálne. Je super, že Kiska and company sa napríklad zasadia za pohodlnú jazdu na železnici „#867 Efektívnejšou údržbou obmedzíme nehody, hluk a nepohodlnú jazdu.“ Lenže ja som si vždy myslel, že údržba technických zariadení a strojov je stanovená odbornými normami, technologickými postupmi a podobne. A zrazu je to agenda politickej strany! To ako fakt to skutočne považujú za tak dôležité, aby sa  to stalo súčasťou volebného programu? A čo tak hlučnosť výťahov? A prečo tam nie je údržba trávnikov, hrabanie lístia a životné podmienky veveričiek. Aj Za ľudí majú samozrejme racionálne a podnetné návrhy a myšlienky, ktoré sa ale  strácajú v balaste všeobecných fráz o zlepšení všetkého, všade a pre všetkých.

Obyčajní ľudia sa rozpísali na 146 stranách a svoje návrhy číslovali v každých kapitolách osobitne. Pôsobí to prehľadnejšie ale v konečnom dôsledku sa taktiež dostali na vyše sedemsto opatrení. A aj oni miešajú návrhy zásadné s tými nepodstatnými.

Sme rodina má program na 128 stranách a návrhov ako hviezd v mliečnej dráhe. Je to teoretický návod na splnenie snov všetkých obyvateľov Slovenska, kde nám Boris a jeho rodina zabezpečí od prenájmu auta až po to, že v našich potravinách sa nebudú nadužívať látky ako „E124 – ponceau 4R, E110 – žlť SY E132 – indigotín, E133 – FCF, E155 – hnedá HT, E121 citrónová červeň 2, E123 – amarant, E125 – ponceau SX, E143 – FCF, E111 – orange 2, E105 – žlť, E107 – žlť 7G, 950 – acesulfam K, 951 – aspartam, E952 – cyklamát.“ On tomu málokto skutočne rozumie, ale je zrejmé, že program písali odborníci. V programe ale chýbajú optimálne hodnoty cholesterolu, triglyceridov a samozrejme BMI. Volebný slogan strany by sa podľa tohto programu mal znieť „S Borisom do raja…“

O ostatných programoch až na budúce, pretože zbytky zdravého rozumu by už ďalšiu dávku vízie blaženej budúcnosti nemuseli zniesť.

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

Mŕtvy v banke

O pôžičku v banke "žiadal" mŕtvy. Podpíš to, strýko! vyzývala ho neter

18.04.2024 16:00

Banku v Brazílii navštívil nezvyčajný zákazník. Sedel na invalidnom vozíku, nehovoril, padala mu hlava, ale jeho neter tvrdila, že strýko si chce zobrať pôžičku.

Zuzana Čaputová / Aurel Sabó / Jaroslav Krám / Juraj Štefanka /

Čaputová poslednýkrát ako hlavná veliteľka síl vymenovala generálov. Armáde vyjadrila uznanie a vďaku

18.04.2024 15:34

Prezidentka zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v NATO.

Vít Rakušan

Rakušan: Migračný pakt nie je skvelý, ale nové pravidlá sú potrebné. Podľa Babiša klame

18.04.2024 15:12

Podľa Rakušana kým budú v ČR budú ukrajinskí utečenci, Česko bude mať v solidárnom systéme výnimku.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 261438x
Priemerná čítanosť článkov: 4431x

Autor blogu

Kategórie