Založ si blog

Nenápadný pôvab mediálnej manipulácie. . . príklad z aktualit. sk

Najlepšie vtipy sú tie, ktoré nastavujú zrkadlo skutočnému životu a okrem pobavenia je v nich kus pravdy. Jeden z nich je židovský vtip o Roubíčkovi a Kohnovi, keď prvý hovorí druhému, že po jeho poslednej návšteve nemohli nájsť strieborné lyžičky. Kohn sa dotknuto ohradí, či si snáď Roubíček nemyslel že on ich mohol ukradnúť. „Nie, nie“ upokojuje ho Roubíček, „už sme ich našli, ale to viete, podozrenie zostáva“. Podobným spôsobom často informujú média, kde im v prvom rade nejde o poskytnutie informácie, ale o vyvolávanie emócii a podsúvaní dojmov, len aby v človeku zostal požadovaný pocit. Tieto spôsoby nepoužívajú  len „ konšpiračné“ média, ale aj tie „mienkotvorné“, ktoré sa hrdia svojou dôveryhodnosťou.

Jednu z týchto jemných, ale signifikantných a podstatných úprav reality urobili v uplynulých dňoch aktuality.sk, ktoré podľa vlastného vyjadrenia bojujú za „pravdu“. V dotknutom článku popisujú, ako matke zavraždenej Martiny Kušnírovej chodia listy plné sústrasti, ale aj nenávisti. Pani Kušnírová o týchto listoch hovorí: „Väčšinou som mala dojem, že mi písali starí ľudia, zarytí smeráci. Vyčítali mi, že útočím na Fica a pýtali sa, kedy sa mu verejne ospravedlním.“ Pani Kušnírová povedala, aký má z listov dojem a na svoje pocity a názor má plné právo. Netvrdí, že vie koho voliči jej píšu, hovorí o svojom dojme z týchto listov. Nadpis článku je už ale jednoznačný „Zlatici Kušnírovej chodili nenávistné listy. Písali jej starší ľudia, zarytí smeráci“. Tu nám už pravdivé aktuality ponúkajú jasné posolstvo. Smeráci sú dobytok, ktorý píše matke zavraždenej obete nenávistné listy. Paní Kušnírová sa domnieva kto je píše, ale aktuality to vedia! Stačí jemný významový posun a posolstvo dostáva jasný a dynamický charakter. Netreba čítať článok, samotný nadpis povie to podstatné. V rámci boja za „pravdu“ aktualit.sk, je síce skutočná pravda odsunutá do pozadia, za záujem ideový, ale účel svätí prostriedky.

Dôležité v tomto a podobných prípadoch nie je pravdivé informovanie, ale účelové a zámerné vytváranie emócii vo verejnosti.  Je to niečo podobné ako podprahová reklama, ktorej cieľom je v tomto prípade vyvolanie nepríjemných pocitov už pri samotnom slove Smer. Smer si za veľa vecí zasluhuje kritiku, lenže tieto postupy nie sú o kritike politickej strany, ale o zámernom vyvolávaní negatívnych emócii a nenávisti jedenej časti verejnosti k inak zmýšľajúcej skupine ľudí.  Tento príklad samozrejme nie je tým najdôležitejším s čím sa dnes Slovensko potyká. Ale je príznačným pre spôsob, ako sa média usilujú manipuláciou formovať verejnú mienku. A toto nemá s pravdou ani demokraciou nič spoločné.

Kolíková a Mazák kritizujú postupy, ktoré sami používali. . .

26.04.2024

Veľmi často je poučné, porovnať si vyjadrenia niektorých ľudí k obdobnej situácii v rámci času. Keď v roku 2020 bolo na programu dňa odvolávanie vtedajšej predsedníčky súdnej rady Lenky Praženkovej, kandidát na jej funkciu, Ján Mazáka hovoril „Za dva týždne pani predsedníčka akurát obiehala redakcie jednotlivých médií a vysvetľovala, v čom návrh nemá pravdu, [...]

Hlúpe výhovorky Jána Mazáka

22.04.2024

Ján Mazák vo svojom vyjadrení k návrhu na jeho odvolanie píše: „Dnes, 15. apríla 2024, v ranných hodinách, mi bol elektronicky doručený návrh siedmich členiek a členov Súdnej rady Slovenskej republiky na moje odvolanie z funkcie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky (ďalej aj: „súdna rada“), ktorý bol doručený do podateľne 12. apríla 2024 o 13.07 hodine.“ [...]

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 265563x
Priemerná čítanosť článkov: 4353x

Autor blogu

Kategórie