Založ si blog

Spravodajské služby podľa Rajtára

Verejne prezentovaný rozklad SaS prináša aj zaujímavé informácie o myslení a reálnej odbornosti niektorých aktérov tejto tragikomédie. Jedným z nádejných politikov bol ešte pred krátkym časom Jozef Rajtár, ktorý spolupracoval s bývalým príslušníkom SIS Forischom. Rajtár uviedol, že Forisch mu donášal niektoré veľmi cenné informácie a dodal, že je to podľa neho presne to, čo by ľudia z bezpečnostných zložiek mali robiť. Rajtár v tej súvislosti aj upozornil že je členom výboru NR SR pre kontrolu činnosti SIS a že SIS štandardne poskytuje informácie.

Začnime od konca. SIS štandardne poskytuje informácie podľa zákona o Slovenskej informačnej službe. V žiadnom prípade ich neposkytuje spôsobom, ktorý Rajtár považuje nie len za normálny, ale za žiaduci. Ani v tomto, ani v žiadnom inom zákone sa nehovorí o tom, že príslušníci bezpečnostných zložiek štátu majú donášať  informácie politikom. To nie je vôbec to, čo by mali podľa Rajtára ľudia z bezpečnostných zložiek robiť. To je presne to, čo  nielenže robiť nemajú, ale majú zo zákona zakázané. Pokiaľ toto nevie člen výboru NR SR pre kontrolu činnosti SIS, tak potom je oprávnená otázka, či vie vôbec niečo relevantné o činnosti spravodajských služieb. Poslanec Rajtár na konci svojho volebného obdobia, čo znamená skoro po štyroch rokoch pôsobenia vo výbore na kontrolu činnosti SIS verejne preukázal základnú neznalosť problematiky. Parlamentná kontrola spravodajských služieb tak dostala celkom silný úder, pretože  jeho výroky otvárajú otázku odbornej schopnosti a pripravenosti poslancov plniť tieto úlohy. Ako môže byť funkčná kontrola čohokoľvek, robená ľuďmi bez základných znalostí kontrolovanej problematiky?

Prípadná námietka na whistleblowing neobstojí, pretože ten znamená upozornenie na nekalé praktiky, porušovanie zákonov a podobne. Rozhodne ale nezahrnuje vynášanie informácii a ich poskytovanie komukoľvek, vrátane politikov. Pri prísnom pohľade na problém, by sa vyjadrenie Rajtára dalo považovať aj na vyzývanie k páchaniu trestnej činnosti, pretože presne to vynášanie informácii z prostredia spravodajských služieb je.

Zhodou okolností práve v ten deň, keď toto pozoruhodné vyjadrenie poslanca Rajtára bolo zverejnené, americká tlač publikovala informáciu, že v USA bol zatknutý analytik vojenskej spravodajskej služby /DIA/ za vynášanie informácii novinárom. Na rozdiel od nášho poslanca, americké úrady zjavne vynášanie utajovaných informácii nepovažujú za žiaduce. A slovenské aj americké zákony sú  v tejto oblasti veľmi podobné.

Kolíková a Mazák kritizujú postupy, ktoré sami používali. . .

26.04.2024

Veľmi často je poučné, porovnať si vyjadrenia niektorých ľudí k obdobnej situácii v rámci času. Keď v roku 2020 bolo na programu dňa odvolávanie vtedajšej predsedníčky súdnej rady Lenky Praženkovej, kandidát na jej funkciu, Ján Mazáka hovoril „Za dva týždne pani predsedníčka akurát obiehala redakcie jednotlivých médií a vysvetľovala, v čom návrh nemá pravdu, [...]

Hlúpe výhovorky Jána Mazáka

22.04.2024

Ján Mazák vo svojom vyjadrení k návrhu na jeho odvolanie píše: „Dnes, 15. apríla 2024, v ranných hodinách, mi bol elektronicky doručený návrh siedmich členiek a členov Súdnej rady Slovenskej republiky na moje odvolanie z funkcie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky (ďalej aj: „súdna rada“), ktorý bol doručený do podateľne 12. apríla 2024 o 13.07 hodine.“ [...]

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 265536x
Priemerná čítanosť článkov: 4353x

Autor blogu

Kategórie