Založ si blog

Po voľbách a pred voľbami

Jedny voľby skončili a už sme v očakávaní nasledujúcich, prezidentských aj parlamentných. Tieto voľby boli asi jediné, kde všetci aktéri volebného zápasu vyjadrujú spokojnosť s výsledkami a považujú sa za úspešných. Nie je potrebné brať nikomu ilúzie, ale je potrebné podotknúť, že najmä v obciach a menších mestách ľudia volia tých, ktorých reálne poznajú a ich politická orientácia pre nie je až tak dôležitá. Keďže veľké mestá volia viac politicky je veľmi zaujímavý výsledok v Bratislave. Tento sa dá čítať aj tak, že pre ľudí nie je jedinou možnou predstavou požadovanej zmeny súčasná opozícia. Najmä SaS a OĽANO sa často prezentujú ako zrejmý nástupca súčasnej vládnej garnitúry, ale ich neúspech v Bratislave by mal byť varovaním.

V Bratislave je zaujímavá aj faktická neexistencia Smeru a strana by v našom hlavnom meste mohla zrušiť svoje organizácie. V Bratislave a jej mestských častiach nemá Smer žiadneho poslanca! Žiadnu reflexiu tejto situácie som ale zo strany Smeru a najmä krajského predsedu Glváča neregistroval.

Fico vyjadril relatívnu spokojnosť s percentuálnym výsledkom smeru. Má pravdu, ale pri pohľade na kandidátky by som až tak spokojný nebol. Pozrel som kandidátne listiny niektorých miest a obcí a veľký počet kandidátov kandidoval pod hlavičkou OĽANO, SME rodina a podobne. Inými slovami povedané tieto strany ponúkajú pravdepodobne väčší priestor pre nových ľudí a noví ľudia sa skôr hlásia k týmto zoskupeniam, ako ku Smeru. Netvrdím, že tento môj názor je dôkladným analytickým pohľadom, ale v kandidátnych listinách ktoré som videl SMER nemal široké zastúpenie a aj tento odklon od Smeru je odrazom politickej situácia v krajine. Súčasne ale tento percentuálny úspech Smeru mu dáva možnosť týchto ľudí posunúť v politike vyššie, pretože obnova politických lídrov je pre Smer existenčnou nutnosťou.

Po každý voľbách je možné na základe komentáre politikov zostaviť rebríček povedaných hlúpostí. Na prvé miesto by som zaradil Glváča, pretože aj mlčaním sa dá vyjadriť veľa a jeho mlčanie na adresu debaklu Smeru v Bratislave je tichým výrazom totálnej straty sebareflexie. Druhé miesto získal nový primátor Košíc Polaček, ktorý povedal že strana Smer si uzurpovala moc na Slovensku. Tu by možno pomohlo zlepšiť chápanie významu slov, pretože slovenský význam slova „uzurpovať“ je „násilne si privlastniť“. Smer ale všetku moc ktorú kedy mal a má získal v slobodných voľbách. Smer sa mu nemusí páčiť, ale je dobré označovať veci správnymi menami. Na tretie miesto si dovoľujem zaradiť predsedu SaS R. Sulíka, ktorý na adresu porážky nimi podporovaného Mrvu povedal, že je to neúspech najmä Obyčajných ľudí, pretože to bol ich výber a oni sa len pridali. Sulík sa tak dostáva na úroveň politikov Smerov, ktorí taktiež ovládajú schopnosť v žiadnom prípade si nepriznať neúspech.

Súčasťou týchto komunálnych volieb boli tiež veľmi intenzívne a niekedy až nechutné antikampane. Dá sa preto predpokladať že nasledujúce prezidentské a parlamentné voľby, prelomia všetky doterajšie limity a môžeme  očakávať vylievanie skutočnej aj vymyslenej špiny na všetky strany. Tak sa to pousilujme prežiť s chladnou a jasnou hlavou.

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

Pellegrini ako prezident nemusí byť pre Fica najlepšou možnosťou

19.12.2023

Pred niekoľkými dňami Boris Zala v svojom komentári v Pravde napísal, že chvat pri rušení špeciálnej prokuratúry môže ohroziť víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách. „Korčokovi sa dostáva do rúk nečakaná zbraň: argument, že Smer a Fico nemôžu a nesmú ovládnuť všetky orgány moci. Prezident ako posledná bariéra tohto úsilia a poistka. Keby som [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 259440x
Priemerná čítanosť článkov: 4473x

Autor blogu

Kategórie