Založ si blog

Kapitán má doktorát, Rišo má diplomovku a občan sa chytá za hlavu. . .

V bojoch o kvalitu diplomových, rigoróznych a všetkých ďalších prác sa na verejnosť dostávajú zaujímavé poznatky. Napríklad  o tom, ako vznikajú zásadné politické rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú životy nás všetkých. Občan naivne očakáva, že každé takéto rozhodnutie vychádza z analýz, porovnávania rôznych prístupov a hľadania najlepšieho riešenia, kde je zo všetkých strán posúdené pre aj proti. Napríklad daňová politika je jednou zo základných politík štátu a tým pádom aj reforme tejto oblasti by mala byť venovaná maximálna pozornosť. Ale ako som už naznačil, patrím medzi naivných občanov a skutočnosť býva veľmi, ale skutočne veľmi odlišná.

Realitu fungovania vysoko odborne riadeného štátu (pravica neustále deklaruje, že toto je jej základný prístup) odhalil včera Richard Sulík, ktorý napísal diplomovú prácu o daňovej reforme. Táto sa potom stala východiskom pre reálnu daňovú reformu na Slovensku a R. Sulík o tomto procese povedal: „Ja som vlastne len vymenil ten prvý list. Namiesto diplomovej práce som napísal podklad pre koaličnú radu, ten text bol presne taký istý, tak som to odovzdal Ivanovi Miklošovi, ktorému som vtedy robil poradcu. A presne takto to koaličná rada schválila a na základe tejto diplomovej práce bola uskutočnená daňová reforma.“  /TA3, 21.11. 15:04-15:05/ Takže žiadne odborné štúdie renomovaných odborníkov, analýzy a oponentúry. Žiadna odborná diskusia. Veď Rišo o tom napísal diplomovku a tam je všetko.

Slovenská pravica sa vždy rada prezentovala ako vysoko odborná a kompetentná najmä v ekonomickej oblasti. Tento prístup ale o tomto nesvedčí. To vôbec neznamená hodnotenie kvality diplomovej práce R. Sulíka, možno je dobrá, možno je vynikajúca, ale jedna diplomová práca predsa nemôže byť určujúcim dokumentom  daňovej reformy štátu! Vyjadrenie pána Sulíka taktiež ukazuje, ako zjednodušené a nekompetentné je v jeho videní sveta riadenie štátu a aké prístupy považuje za normálne. Súčasne je to výrazom nekompetentnosti I. Mikloša, ktorý bol ako minister schopný použiť jednu jedinú diplomovú prácu na „reformu“ jednej z kľúčových politík štátu. Sulík sám tak rúca  mýtus o reformnej a kompetentnej pravicovej vláde. Zoberie sa jedna diplomovka, vymení titulný list a reforma môže začať. Skutočne vysoko odborný prístup, alebo lepšie povedané prístup adekvátny rozhľadu a schopnostiam zainteresovaných.

Je strašné, že je to vôbec možné a je priam desivé, že je to prezentované ako niečo normálne. Niekedy nič lepšie nevypovedá o niekom ako to, čo človek povie sám. To sa týka Danka, Sulíka ale aj mnohých iných.

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

SR Čaputová LPR Zbierka Onkológia Deň Narcisov BAX

Žlté narcisy dodávajú nádej a pomáhajú, zbierku podporila aj prezidentka

18.04.2024 14:06

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.

Venezuela

Rezort diplomacie neodporúča cestovať do Venezuely. Slováci majú zvážiť cestu aj dvoch ďalších štátov Južnej Ameriky

18.04.2024 13:49

Ministerstvo pripomína, že SR nemá ani v jednej z krajín zastupiteľský úrad.

World Press Photo, palestínčanka, gaza, izrael, Mohammed Salem

Plačúca Palestínčanka s mŕtvym dieťaťom v náručí. World Press Photo tento rok vyhrala snímka z Gazy

18.04.2024 13:40

Usporiadatelia pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 261434x
Priemerná čítanosť článkov: 4431x

Autor blogu

Kategórie