Založ si blog

Slušné Slovensko s neslušnými ľuďmi?

Časopis Týždeň v podtitulku publikovania príhovoru E. Kordu uvádza: „Protesty Za slušné Slovensko podporil svojím príhovorom v Banskej Bystrici aj Eugen Korda.“ Keby to nebolo smutné, bolo by to vtipné. Je to totiž len pár týždňov, kedy sa v slovenskom mediálnom priestore debatovalo o správaní sa Eugena Kordu k ženám.  Rado Ondřejíček v Denniku N napísal: „Eugen Korda nie je ani zďaleka jediný a už vôbec nie najväčší a najškodlivejší prasák…Ale je to človek, ktorého správanie k ženám je notoricky známe práve medzi ľuďmi, ktorí sa v týchto otázkach žien verejne zastávajú.“ Debata, ktorá sa k správaniu Eugena Kordu následne rozprúdila bola relatívne rozsiahla a dá zhrnúť do stručnej vety. To, čo všeobecne rozumieme pod pojmom slušnosť sa nedá aplikovať na správanie sa Eugena Kordu k ženám.

Otázka teda stojí takto, je dôveryhodný boj neslušného Kordu za slušné Slovensko, respektíve je možné stavať slušnú spoločnosť na neslušných ľuďoch? Alebo Kordova slušnosť spočíva v tom, že má tie správne politické názory a jeho boj za slušné Slovensko je tu len zásterkou pre ich presadzovanie? Som pevne presvedčený, že správna je druhá možnosť.

Vystúpenie človeka typu Eugena Kordu na zhromaždení, ktoré má v svojom názve „slušnosť“ je z tohto pohľadu nielen nevhodné, ale ukazuje, že obsahom týchto protestov nie je snaha o morálnejšiu spoločnosť, ale ide o súčasť politického boja. Je legitímne bojovať proti súčasnej vláde, požadovať predčasné voľby a výmenu politickej garnitúry. Je ale zavádzajúce skrývať svoje politické zámery za všeobecné morálne výzvy.

Je možné, že veľa ľudí na protestoch  politické motívy nemá a úprimne si myslia že bojujú za morálnu obnovu spoločnosti. Majú samozrejme právo na svoje ideály, ale politická realita nepustí. Len sa obávam, že o to väčšie môže byť o pár rokov ich rozčarovanie a o to úspešnejší bude Kotleba, Matovič a podobní extrémisti.

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 261478x
Priemerná čítanosť článkov: 4432x

Autor blogu

Kategórie