Založ si blog

Matovičov biznis plán

Igor Matovič je autorom unikátneho podnikateľského projektu. Vstupné náklady sú minimálne a zisk je niekoľkomiliónový. Tento biznis projekt sa vydáva za politické hnutie, ale reálne nemá  nič spoločné so štandardne chápanou politickou činnosťou. Podstatou tohto zámeru je uspieť v parlamentných voľbách, získať finančné príspevky od štátu a v čase do budúcich volieb robiť len to, aby aj tie ďalšie boli taktiež úspešné. Stačí len byť v centre pozornosti. Najschodnejšou cestou je prezentovať sám seba ako bojovníka za to dobré a protivníkov delegimitizovať ako nositeľov a predstaviteľov toho zlého.

Matovič pochopil, že v súčasnom informačnom období je potrebné byť neustále na očiach. Je to v podstate podobný systém ako u reklamy. Produkt sa musí stať známym, aby bol úspešný. A aj keď je častá a opakujúca sa reklama protivná, pôsobí na nás aj keď nechceme. Permanentné tlačové konferencie Matoviča sú vlastne reklamou na sebe sama, kde obsah je druhoradý a hlavné je byť v centre pozornosti. Matovič nemusí vyhrať voľby, stačí sa dostať do parlamentu a cieľ bol splnený. Zákazník, lepšie povedané občan prostredníctvom štátu vyplatí zisk formou príspevku za hlasy, príspevku na mandát a príspevku na činnosť. A toto je podstata Matovičova podnikateľského zámeru.

Najmä ten posledný, príspevok na činnosť, je z hľadiska činnosti Matovičovho hnutí doslova obskurný. Tento príspevok vypláca štát na to, aby podporil činnosť politického subjektu – platy zamestnancov, prenájom priestorov a všetko ostatné, čo musíte mať, keď chcete politicky pracovať. Akú politickú činnosť ale môže realizovať subjekt, ktorý má len pár ľudí? Ja viem, že na internetovej stránke OĽANO je možné sa elektronicky prihlásiť za člena hnutia, čo vyzerá skutočne demokraticky otvorene. Len na tej stránke chýba jedna maličkosť – stanovy. Vôbec nie je zrejmé aké sú orgány  a štruktúra hnutia, ako sa volí vedenie, ako hnutie funguje a podobne. Takže prezentovaná „otvorenosť“ OĽANO je len dymová clona a otvorenie hnutia pre verejnosť by mohlo celý podnikateľský plán Matoviča položiť.

Takže úspech vo voľbách a získanie miliónov od štátu, ktoré má Matovič pod palcom je svojim  spôsobom geniálne. Ide ale nebezpečnú a zvrhlú genialitu. Matovič týmto spôsobom podkopáva samotné základy politického systému, pretože produkuje len nedôveru voči všetkému a všetkým za účelom vlastného zisku. Neponúka riešenia, prináša len kritiku skutočných alebo vymyslených problémov a káuz.

Bolo by klamstvom tvrdiť, že Matovič nemá v ničom pravdu. Matovič poukázal aj na reálne problémy, ktoré je žiadúce riešiť. Súčasne ale bolo množstvo problémov vymyslených alebo účelových. Spomeňme si len na Matovičov vstup na politickú scénu. Nový, celkom neznámy poslanec SaS oznámi, že mu ponúkali 20 miliónov eur za pád vlády. Zrazu bol v centre pozornosti a robil všetko preto, aby v nej zostal až do súčasnosti. Spájanie pravdy, polopravdy a výmyslov je jedným zo základných princípov dezinformácie a Matovič tieto postupy efektívne využíva. Je zaujímavé, že naši investigatívni novinári nevenujú pozornosť napríklad aj tomu, koľko z Matovičových obvinení bolo nepodložených a aký je pomer medzi pravdou a klamstvom v jeho vyjadreniach. Keďže ale Matovič útočí výhradne na vládnu koalíciu je vo svetle ich ideovej výbavy a mocenského pozadia tento nezáujem pochopiteľný.

Matovičov prístup k produkovaniu svojich odhalení je jednoduchý. Štát svoje nákupy uskutočňuje najmä u súkromných subjektov. U každého nákupu je niekto úspešný a teda aj spokojný a niekto neúspešný a teda aj nespokojný. U veľkej časti nákupov je pre verejnosť prakticky nemožné posúdiť adekvátnosť ceny alebo vhodnosť technických či iných parametrov nakupovaného produktu. No a pri bližšom pohľade sa na malom Slovensku vždy podarí nájsť nejaké nevhodné prepojenie. Potom stačí dať všetko do pohára, zamiešať, pridať k tomu patričný komentár a ponúknuť k všetkému ochotným novinárom. Úspech je zaručený, pretože už samotná mediálna pozornosť a dopad na verejnosť je dosiahnutím požadovaného cieľa. Opätovne ale opakujem, že nie všetko čo Matovič prezentoval je nepravda a upozornil aj na reálne kauzy a problémy. Myslím si ale, že celková škoda z jeho pôsobenia je väčšia ako úžitok.

Matovičova politická činnosť je  samoúčelným biznis projektom, ktorý ma generovať zisk. Nič iné za Matovičom nie je. Je to ale vážne varovanie aj pre jeho natešených partnerov, ktorí sa už s ním vidia v budúcej koalícii. V prípade tejto hrôzostrašnej varianty sa napokon Matovič obráti proti nim, pretože bude potrebovať protivníka ktorý je pri moci a ktoré bude môcť obviňovať. No a najmä každé úspešné voľby, aj tie predčasné, prinesú ďalšie milióny  pre „happy few“.

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

Pellegrini ako prezident nemusí byť pre Fica najlepšou možnosťou

19.12.2023

Pred niekoľkými dňami Boris Zala v svojom komentári v Pravde napísal, že chvat pri rušení špeciálnej prokuratúry môže ohroziť víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách. „Korčokovi sa dostáva do rúk nečakaná zbraň: argument, že Smer a Fico nemôžu a nesmú ovládnuť všetky orgány moci. Prezident ako posledná bariéra tohto úsilia a poistka. Keby som [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 259411x
Priemerná čítanosť článkov: 4473x

Autor blogu

Kategórie