Založ si blog

Slušné Slovensko s neslušnými ľuďmi?

Časopis Týždeň v podtitulku publikovania príhovoru E. Kordu uvádza: „Protesty Za slušné Slovensko podporil svojím príhovorom v Banskej Bystrici aj Eugen Korda.“ Keby to nebolo smutné, bolo by to vtipné. Je to totiž len pár týždňov, kedy sa v slovenskom mediálnom priestore debatovalo o správaní sa Eugena Kordu k ženám.  Rado Ondřejíček v Denniku N napísal: „Eugen Korda nie je ani zďaleka jediný a už vôbec nie najväčší a najškodlivejší prasák…Ale je to človek, ktorého správanie k ženám je notoricky známe práve medzi ľuďmi, ktorí sa v týchto otázkach žien verejne zastávajú.“ Debata, ktorá sa k správaniu Eugena Kordu následne rozprúdila bola relatívne rozsiahla a dá zhrnúť do stručnej vety. To, čo všeobecne rozumieme pod pojmom slušnosť sa nedá aplikovať na správanie sa Eugena Kordu k ženám.

Otázka teda stojí takto, je dôveryhodný boj neslušného Kordu za slušné Slovensko, respektíve je možné stavať slušnú spoločnosť na neslušných ľuďoch? Alebo Kordova slušnosť spočíva v tom, že má tie správne politické názory a jeho boj za slušné Slovensko je tu len zásterkou pre ich presadzovanie? Som pevne presvedčený, že správna je druhá možnosť.

Vystúpenie človeka typu Eugena Kordu na zhromaždení, ktoré má v svojom názve „slušnosť“ je z tohto pohľadu nielen nevhodné, ale ukazuje, že obsahom týchto protestov nie je snaha o morálnejšiu spoločnosť, ale ide o súčasť politického boja. Je legitímne bojovať proti súčasnej vláde, požadovať predčasné voľby a výmenu politickej garnitúry. Je ale zavádzajúce skrývať svoje politické zámery za všeobecné morálne výzvy.

Je možné, že veľa ľudí na protestoch  politické motívy nemá a úprimne si myslia že bojujú za morálnu obnovu spoločnosti. Majú samozrejme právo na svoje ideály, ale politická realita nepustí. Len sa obávam, že o to väčšie môže byť o pár rokov ich rozčarovanie a o to úspešnejší bude Kotleba, Matovič a podobní extrémisti.

Kolíková a Mazák kritizujú postupy, ktoré sami používali. . .

26.04.2024

Veľmi často je poučné, porovnať si vyjadrenia niektorých ľudí k obdobnej situácii v rámci času. Keď v roku 2020 bolo na programu dňa odvolávanie vtedajšej predsedníčky súdnej rady Lenky Praženkovej, kandidát na jej funkciu, Ján Mazáka hovoril „Za dva týždne pani predsedníčka akurát obiehala redakcie jednotlivých médií a vysvetľovala, v čom návrh nemá pravdu, [...]

Hlúpe výhovorky Jána Mazáka

22.04.2024

Ján Mazák vo svojom vyjadrení k návrhu na jeho odvolanie píše: „Dnes, 15. apríla 2024, v ranných hodinách, mi bol elektronicky doručený návrh siedmich členiek a členov Súdnej rady Slovenskej republiky na moje odvolanie z funkcie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky (ďalej aj: „súdna rada“), ktorý bol doručený do podateľne 12. apríla 2024 o 13.07 hodine.“ [...]

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 266036x
Priemerná čítanosť článkov: 4361x

Autor blogu

Kategórie