Založ si blog

Slušné Slovensko s neslušnými ľuďmi?

Časopis Týždeň v podtitulku publikovania príhovoru E. Kordu uvádza: „Protesty Za slušné Slovensko podporil svojím príhovorom v Banskej Bystrici aj Eugen Korda.“ Keby to nebolo smutné, bolo by to vtipné. Je to totiž len pár týždňov, kedy sa v slovenskom mediálnom priestore debatovalo o správaní sa Eugena Kordu k ženám.  Rado Ondřejíček v Denniku N napísal: „Eugen Korda nie je ani zďaleka jediný a už vôbec nie najväčší a najškodlivejší prasák…Ale je to človek, ktorého správanie k ženám je notoricky známe práve medzi ľuďmi, ktorí sa v týchto otázkach žien verejne zastávajú.“ Debata, ktorá sa k správaniu Eugena Kordu následne rozprúdila bola relatívne rozsiahla a dá zhrnúť do stručnej vety. To, čo všeobecne rozumieme pod pojmom slušnosť sa nedá aplikovať na správanie sa Eugena Kordu k ženám.

Otázka teda stojí takto, je dôveryhodný boj neslušného Kordu za slušné Slovensko, respektíve je možné stavať slušnú spoločnosť na neslušných ľuďoch? Alebo Kordova slušnosť spočíva v tom, že má tie správne politické názory a jeho boj za slušné Slovensko je tu len zásterkou pre ich presadzovanie? Som pevne presvedčený, že správna je druhá možnosť.

Vystúpenie človeka typu Eugena Kordu na zhromaždení, ktoré má v svojom názve „slušnosť“ je z tohto pohľadu nielen nevhodné, ale ukazuje, že obsahom týchto protestov nie je snaha o morálnejšiu spoločnosť, ale ide o súčasť politického boja. Je legitímne bojovať proti súčasnej vláde, požadovať predčasné voľby a výmenu politickej garnitúry. Je ale zavádzajúce skrývať svoje politické zámery za všeobecné morálne výzvy.

Je možné, že veľa ľudí na protestoch  politické motívy nemá a úprimne si myslia že bojujú za morálnu obnovu spoločnosti. Majú samozrejme právo na svoje ideály, ale politická realita nepustí. Len sa obávam, že o to väčšie môže byť o pár rokov ich rozčarovanie a o to úspešnejší bude Kotleba, Matovič a podobní extrémisti.

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

Pellegrini ako prezident nemusí byť pre Fica najlepšou možnosťou

19.12.2023

Pred niekoľkými dňami Boris Zala v svojom komentári v Pravde napísal, že chvat pri rušení špeciálnej prokuratúry môže ohroziť víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách. „Korčokovi sa dostáva do rúk nečakaná zbraň: argument, že Smer a Fico nemôžu a nesmú ovládnuť všetky orgány moci. Prezident ako posledná bariéra tohto úsilia a poistka. Keby som [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 258872x
Priemerná čítanosť článkov: 4463x

Autor blogu

Kategórie