Založ si blog

Prehnití proti prehnitým /slovenská verzia/

Po prepustení Pčolinského sa objavil obrovský údiv a snahy o okamžité riešenia – od zmeny zákona až po odvolaní Žilinku. Je ale zaujímavé, že obdobný údiv a snaha o nápravu sa u niektorých politikov a novinárov neobjavil v máji tohto roku, keď Ústavný súd rozhodol o prepustení z väzby advokáta Martina Ribára. Ten bol   vo väzbe 565 dní, od 30. októbra 2019. Väzbu mu následne predlžovali a rozhodnutia potvrdzoval aj Najvyšší súd SR. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na neho koncom apríla už podal aj obžalobu z organizovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov. Ústavný súd SR ale  13. mája označil jeho pobyt vo väzenskej cele za nezákonný a nariadil jeho okamžité prepustenie. Ako je to možné?  Vôbec tu nechcem riešiť odborne-právny aspekt tejto veci, ani Pčolinského, ani či má pravdu Žilinka alebo ten ktorý súd súd. Ale nerozumiem tomu, že niekto môže byť skoro dva roky vo väzbe, vyšetrovatelia, prokuratúra a súdy toto potvrdzujú a zrazu sa povie, že to bola chyba. Toto nie je chyba, toto sú konkrétne rozhodnutia konkrétnych ľudí, ktorí by za toto mali niesť zodpovednosť. Boli alebo neboli dôkazy? Preveruje sa postup všetkých zainteresovaných v tejto veci? V tomto prípade politikov ani Monču a jej dezinformačný klub vôbec nevzrušovalo, že niekto sedel neodôvodnene 20 mesiacov vo väzení. Vadí to až vtedy, keď im niečo podobné naruší ich príbeh a najmä sa boja toho, že by kajúcnici ako Makó alebo Beňo neboli taký vierohodní pre súdy s Ficovými nominantami.

Preto aj vytvárajú falošnú dilemu – kto nefandí Lipšicovi, podporuje mafiu. Nie je to tak! Pokiaľ Kováčik, Gašpar alebo aj Fico či ktokoľvek iný porušovali zákon, mali by byť potrestaní! Musia ale pre to existovať dôkazy a tieto nie je možné účelovo interpretovať alebo fabulovať. Deje sa to, alebo nie? Príklad Ribára ale aj Pčolinského ukazujú, že niečo v tomto procese nie je v poriadku. Toto je potrebné riešiť, aby bolo zrejmé, že do väzby ide človek skutočne odôvodnene a nie, že o pol roka alebo o dva roky sa prepustí s tým, že tam ani nemal byť!

Nemalo by pre nás byť útechou ani to, že v tom nie sme sami. Súčasná česká eurokomisárka Věra Jourová strávila v roku 2006 neodôvodnene vo väzbe 33 dní, pretože ju jeden (!) človek obvinil z prijatia úplatku. Nakoniec ju polícia pre nedostatok dôkazov prepustila. Bývala česká herečka a podnikateľka Regina Rázlová strávila vo väzbe 11 mesiacov a nakoniec sa jej ministerstvo spravodlivosti ČR ospravedlnilo za neodôvodnené a nezákonné trestné stíhanie.

Žiadny systém nie je dokonalý a chyby budú vždy. Problémom je, keď sú v centre pozornosti len vtedy, keď sa to politicky alebo mediálne hodí. A toto presne sa u nás stalo. Prepustenie Pčolinského narušilo dlho budovaný imidž tých spravodlivých, ktorým ide len a len o očistu spoločnosti. Je to blud. Rovnako ako Ficovi nejde o spravodlivosť, ale o vlastné záujmy, tak u Matoviča a Lipšica  a spol. je to obdobné. Ich „identita“ je pevne spojená s takzvaným bojom proti korupcii. A ten musí mať výsledky za každú cenu! Andrej Vyšinskij by mal radosť…

Kolíková a Mazák kritizujú postupy, ktoré sami používali. . .

26.04.2024

Veľmi často je poučné, porovnať si vyjadrenia niektorých ľudí k obdobnej situácii v rámci času. Keď v roku 2020 bolo na programu dňa odvolávanie vtedajšej predsedníčky súdnej rady Lenky Praženkovej, kandidát na jej funkciu, Ján Mazáka hovoril „Za dva týždne pani predsedníčka akurát obiehala redakcie jednotlivých médií a vysvetľovala, v čom návrh nemá pravdu, [...]

Hlúpe výhovorky Jána Mazáka

22.04.2024

Ján Mazák vo svojom vyjadrení k návrhu na jeho odvolanie píše: „Dnes, 15. apríla 2024, v ranných hodinách, mi bol elektronicky doručený návrh siedmich členiek a členov Súdnej rady Slovenskej republiky na moje odvolanie z funkcie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky (ďalej aj: „súdna rada“), ktorý bol doručený do podateľne 12. apríla 2024 o 13.07 hodine.“ [...]

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 265993x
Priemerná čítanosť článkov: 4361x

Autor blogu

Kategórie