Založ si blog

Pravidlá pre všetkých, výnimky pre vybraných

Veronika Remišová krátko po schválení programového vyhlásenia vlády 30. apríla povedala: „…budeme Slovensko spravovať férovo, aby tu neboli dve kategórie ľudí, nejaká privilegovaná vrstva a potom všetci ostatní…“. O niekoľko hodín neskôr na tlačovej konferencii hlavný hygienik Ján Mikas nedokázal vysvetliť, prečo je  parlamentný bufet otvorený. Stručne povedané, máme tu pravidlá pre všetkých a výnimky pre privilegovaných. Presne ako hovorila pani Remišová, že toto už nie, ale ono to je a už nie je pod kuratelou Fica, ale jej vlastnej koalície. Samozrejme že nejde o zásadný problém a neskoršie oficiálne vysvetľovanie o špecifických podmienkach  má svoju logiku. „Prevádzka a fungovanie stravovacieho zariadenia v NR SR sa uskutočňuje za prísnych hygienických podmienok a plne v súlade s protiepidemiologickými opatreniami podľa vydaného rozhodnutia Hlavného hygienika SR, ktorým sa ustanovili podmienky pre NR SR. V rámci aktuálneho núdzového režimu budovy NR SR, vstupujú do budovy len oprávnené osoby po predchádzajúcej zdravotnej kontrole. Len tieto osoby majú umožnené využívať stravovacie zariadenie,“ uviedla pre televíziu  Markíza hovorkyňa NR SR  Jurcová. Lenže podobnú logiku by malo aj prevádzkovanie množstva ďalších podobných stravovacích zariadení, na ďaleko exponovanejších pracoviskách. Tam to ale možné nie je, pretože pravidla platia pre všetkých, ale výnimky pre vybraných.

Spomenutú tlačovú konferenciu a zmätenosť hlavného hygienika sa usiloval zachrániť poslanec OĽaNO Juraj Krúpa, ale ani tu motyka nevystrelila. Na otázky redaktorky, ktoré smerovali k  správnosti tejto výnimky pre poslancov a či by nebolo spravodlivé, aby bol zavretý aj poslanecký bufet Krupa reagoval  takto: „Keby sme zavreli parlament, tak bude vláda vládnuť na základe dekrétov, niečo ako vidíme v Maďarsku.“ Znamená to snáď, že podľa Krupu je funkčnosť parlamentu podmienená prevádzkou parlamentného bufetu? Pravdepodobne si to ani pán poslanec nemyslí, len nám dovolil náhľad do svojho mentálneho sveta, kde otázka na opodstatnenosť  jeho ničotného privilégia, je vlastne útokom na parlamentnú demokraciu.

Kauza parlamentný bufet je  svojím obsahom fakticky bezvýznamná, ale je signifikantná z hľadiska prístupu väčšiny politikov k spoločnosti. Práve  na týchto faktických maličkostiach je dobre vidieť, že členenie na rovných a rovnejších je pevnou súčasťou myslenia „elít“ a naivné očakávania lepšej politickej kultúry sú nereálne. Ani novo sa formujúca vládnuca politická kasta nie je odolná pocitu výnimočnosti a neuvedomuje si citlivosť ľudí na seba menšie privilégia tých, čo nám v našom mene vládnu. Pani Remišová by sa  mala začať pozerať nie do minulosti, ale okolo seba. Tam sa jej vytvára nová privilegovaná kategória ľudí.

Kolíková a Mazák kritizujú postupy, ktoré sami používali. . .

26.04.2024

Veľmi často je poučné, porovnať si vyjadrenia niektorých ľudí k obdobnej situácii v rámci času. Keď v roku 2020 bolo na programu dňa odvolávanie vtedajšej predsedníčky súdnej rady Lenky Praženkovej, kandidát na jej funkciu, Ján Mazáka hovoril „Za dva týždne pani predsedníčka akurát obiehala redakcie jednotlivých médií a vysvetľovala, v čom návrh nemá pravdu, [...]

Hlúpe výhovorky Jána Mazáka

22.04.2024

Ján Mazák vo svojom vyjadrení k návrhu na jeho odvolanie píše: „Dnes, 15. apríla 2024, v ranných hodinách, mi bol elektronicky doručený návrh siedmich členiek a členov Súdnej rady Slovenskej republiky na moje odvolanie z funkcie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky (ďalej aj: „súdna rada“), ktorý bol doručený do podateľne 12. apríla 2024 o 13.07 hodine.“ [...]

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

taraba

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Poverený riadením národného parku bude od piatka Martin Golian.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

Europarlament / Europoslanci /

Aké právomoci má Európsky parlament?

02.05.2024 10:30

Ako europarlament svoje právomoci vykonáva a aký vplyv majú jeho rozhodnutia na každodenný život občanov EÚ vrátane Slovenska?

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 266411x
Priemerná čítanosť článkov: 4367x

Autor blogu

Kategórie