Založ si blog

AKÝ JE ZÁMER ROZVOJA VOJENSKÉHO SPRAVODAJSTVA?

Slovenský parlament pred niekoľkými dňami schválil „Dlhodobý plán rozvoja rezortu ministerstva obrany s výhľadom do roku 2035“. Ide strategický dokument, ktorý stanovuje ciele a postupy vytvárania obranných kapacít a spôsobilostí štátu v horizonte viac ako desiatich rokov.

Medzi hlavnými cieľmi dlhodobého plánu rozvoja rezortu obrany je okrem vybudovania ťažkej mechanizovanej brigády  napríklad aj navyšovanie a skvalitňovanie personálnych kapacít ozbrojených síl SR (OS SR), reorganizácia Vzdušných síl OS SR v súlade s potrebami pre novozavedenú techniku, ako aj vytvorenie jednotky kybernetických operácií či dobudovanie Spoločného operačného veliteľstva a podobne.

V dokumente je aj časť venovaná vojenskému spravodajstvu s názvom „Rozvoj organizačnej štruktúry Vojenského spravodajstva“(VS). Podľa zákona je úlohou VS  získavať, sústreďovať, vyhodnocovať a poskytovať informácie dôležité pre zabezpečenie obrany a bezpečnosti štátu. V tomto dlhodobom pláne rozvoja je ale  pozornosť venovaná len jednému aspektu jeho činnosti – kybernetickej obrane. Dokument uvádza: „VS bude naďalej riadiť a koordinovať kybernetickú obranu na národnej a rezortnej úrovni prostredníctvom Centra pre kybernetickú obranu SR (ďalej len „CKO“), ktoré je jeho osobitnou organizačnou zložkou.“ Plán ďalej uvádza ambície v tejto oblasti v horizontoch rokov 2024, 2026, 2035. Napriek tomu, že ide o významnú úlohu na celonárodnej úrovni je oprávnená výhrada, že táto činnosť nepostihuje celú problematiku pôsobnosti Vojenského spravodajstva. Pokiaľ sa totiž vrátime k deklarovanému zámeru dokumentu, byť „hlavným plánovacím dokumentom dlhodobej fázy obranného plánovania“, mali by byť aspoň v rámcovej podobe uvedené zámery aj v oblasti Vojenského spravodajstva. Okrem spomínanej kybernetickej obrany, ale plán neuvádza žiadne iné oblasti rozvoja VS.

Napríklad vo svojej správe o  činnosti za rok 2021 Vojenské spravodajstvo uvádza, že rozvíjalo svoje spôsobilosti v oblasti IMINT (obrazové spravodajstvo) a GEOINT (geopriestorové spravodajstvo). Keď je rozvoj týchto spôsobilostí súčasťou informácie o činnosti VS, prečo to nie je spomenuté aj v rezortnom dlhodobom pláne? Alebo tieto spôsobilosti nebudú ďalej rozvíjané? A keďže sú osobitne spomenuté, budú niektoré spravodajské disciplíny rozvíjané viac a niektoré menej? Ona to je totiž fundamentálna otázka, či spravodajská služba menšej krajiny môže na potrebnej úrovni plnohodnotne rozvíjať všetky známe spravodajské disciplíny (HUMINT, OSINT, SIGINT, IMINIT atď.) Inými slovami povedané. Máme dostatočné finančné, materiálne, technologické a ľudské zdroje a spôsobilosti na rozvoj spravodajskej činnosti vo všetkých oblastiach? Alebo je potrebné a správne špecifikovať smery rozvoja podľa našich možností a zámerov? Kde inde by to ale malo byť uvedené, keď nie v dlhodobom pláne rozvoja rezortu.

Pokiaľ sú informácie o zámere rozvoja VS považované za utajované, je možné uviesť, že tieto sú súčasťou iného klasifikovaného dokumentu. Nič také tam ale uvedené nie je. Keďže je ale oblasť vojenského spravodajstva do dlhodobého plánu zaradená, mala by byť aj plnohodnotne spracovaná. Z celkového pohľadu preto časť venovaná vojenskému spravodajstvu nemá požadovanú vypovedaciu hodnotu, ako by sa od dokumentu tohto charakteru očakávalo.

Hlúpe výhovorky Jána Mazáka

22.04.2024

Ján Mazák vo svojom vyjadrení k návrhu na jeho odvolanie píše: „Dnes, 15. apríla 2024, v ranných hodinách, mi bol elektronicky doručený návrh siedmich členiek a členov Súdnej rady Slovenskej republiky na moje odvolanie z funkcie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky (ďalej aj: „súdna rada“), ktorý bol doručený do podateľne 12. apríla 2024 o 13.07 hodine.“ [...]

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 263602x
Priemerná čítanosť článkov: 4393x

Autor blogu

Kategórie