Založ si blog

AKÝ JE ZÁMER ROZVOJA VOJENSKÉHO SPRAVODAJSTVA?

Slovenský parlament pred niekoľkými dňami schválil „Dlhodobý plán rozvoja rezortu ministerstva obrany s výhľadom do roku 2035“. Ide strategický dokument, ktorý stanovuje ciele a postupy vytvárania obranných kapacít a spôsobilostí štátu v horizonte viac ako desiatich rokov.

Medzi hlavnými cieľmi dlhodobého plánu rozvoja rezortu obrany je okrem vybudovania ťažkej mechanizovanej brigády  napríklad aj navyšovanie a skvalitňovanie personálnych kapacít ozbrojených síl SR (OS SR), reorganizácia Vzdušných síl OS SR v súlade s potrebami pre novozavedenú techniku, ako aj vytvorenie jednotky kybernetických operácií či dobudovanie Spoločného operačného veliteľstva a podobne.

V dokumente je aj časť venovaná vojenskému spravodajstvu s názvom „Rozvoj organizačnej štruktúry Vojenského spravodajstva“(VS). Podľa zákona je úlohou VS  získavať, sústreďovať, vyhodnocovať a poskytovať informácie dôležité pre zabezpečenie obrany a bezpečnosti štátu. V tomto dlhodobom pláne rozvoja je ale  pozornosť venovaná len jednému aspektu jeho činnosti – kybernetickej obrane. Dokument uvádza: „VS bude naďalej riadiť a koordinovať kybernetickú obranu na národnej a rezortnej úrovni prostredníctvom Centra pre kybernetickú obranu SR (ďalej len „CKO“), ktoré je jeho osobitnou organizačnou zložkou.“ Plán ďalej uvádza ambície v tejto oblasti v horizontoch rokov 2024, 2026, 2035. Napriek tomu, že ide o významnú úlohu na celonárodnej úrovni je oprávnená výhrada, že táto činnosť nepostihuje celú problematiku pôsobnosti Vojenského spravodajstva. Pokiaľ sa totiž vrátime k deklarovanému zámeru dokumentu, byť „hlavným plánovacím dokumentom dlhodobej fázy obranného plánovania“, mali by byť aspoň v rámcovej podobe uvedené zámery aj v oblasti Vojenského spravodajstva. Okrem spomínanej kybernetickej obrany, ale plán neuvádza žiadne iné oblasti rozvoja VS.

Napríklad vo svojej správe o  činnosti za rok 2021 Vojenské spravodajstvo uvádza, že rozvíjalo svoje spôsobilosti v oblasti IMINT (obrazové spravodajstvo) a GEOINT (geopriestorové spravodajstvo). Keď je rozvoj týchto spôsobilostí súčasťou informácie o činnosti VS, prečo to nie je spomenuté aj v rezortnom dlhodobom pláne? Alebo tieto spôsobilosti nebudú ďalej rozvíjané? A keďže sú osobitne spomenuté, budú niektoré spravodajské disciplíny rozvíjané viac a niektoré menej? Ona to je totiž fundamentálna otázka, či spravodajská služba menšej krajiny môže na potrebnej úrovni plnohodnotne rozvíjať všetky známe spravodajské disciplíny (HUMINT, OSINT, SIGINT, IMINIT atď.) Inými slovami povedané. Máme dostatočné finančné, materiálne, technologické a ľudské zdroje a spôsobilosti na rozvoj spravodajskej činnosti vo všetkých oblastiach? Alebo je potrebné a správne špecifikovať smery rozvoja podľa našich možností a zámerov? Kde inde by to ale malo byť uvedené, keď nie v dlhodobom pláne rozvoja rezortu.

Pokiaľ sú informácie o zámere rozvoja VS považované za utajované, je možné uviesť, že tieto sú súčasťou iného klasifikovaného dokumentu. Nič také tam ale uvedené nie je. Keďže je ale oblasť vojenského spravodajstva do dlhodobého plánu zaradená, mala by byť aj plnohodnotne spracovaná. Z celkového pohľadu preto časť venovaná vojenskému spravodajstvu nemá požadovanú vypovedaciu hodnotu, ako by sa od dokumentu tohto charakteru očakávalo.

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

Pellegrini ako prezident nemusí byť pre Fica najlepšou možnosťou

19.12.2023

Pred niekoľkými dňami Boris Zala v svojom komentári v Pravde napísal, že chvat pri rušení špeciálnej prokuratúry môže ohroziť víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách. „Korčokovi sa dostáva do rúk nečakaná zbraň: argument, že Smer a Fico nemôžu a nesmú ovládnuť všetky orgány moci. Prezident ako posledná bariéra tohto úsilia a poistka. Keby som [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 259399x
Priemerná čítanosť článkov: 4472x

Autor blogu

Kategórie