Založ si blog

Ako môže vyzerať politická nezávislosť spravodajskej služby

Slovenská prezidentka pri vymenovaní Michala Aláča za riaditeľa SIS okrem iného povedala, že od neho očakáva osobnú autonómiu a samostatnosť, ktorou bude hájiť politickú nezávislosť informačnej služby vo všetkých aspektoch, v ktorých SIS má a musí byť nezávislá. S týmito slovami sa dá len súhlasiť a zaželať novému riaditeľovi SIS, aby sa mu aj táto oblasť jeho pôsobenia darila realizovať čo najlepšie. Ako môže vyzerať politická nezávislosť spravodajskej služby veľmi dobre ilustruje nasledujúci príklad z Veľkej Británie.

V parlamentných voľbách vo Veľkej Británii v roku 1983 obhajovala svoj mandát premiérka  a vodkyňa konzervatívcov Margaret Thatcherová (1925-2013). Chcela nadviazať na svoje víťazstvo z roku 1979. Proti nej stál na čele labouristov Michale Foot (1913-2010), ktorý stranu viedol od roku 1980. Michael Foot bol bývalý novinár, mierový aktivista a podporovateľ kampane za jadrové odzbrojenie. Britské spravodajské služby mali podozrenie, že niektoré aktivity M. Foota sú tajne podporované zo strany sovietov. Toto podozrenie potvrdil Oleg Gordijevski, ktorý ako vysoký dôstojník KGB pracoval pre Britov. Preverenie vlastných britských spravodajských informácii, ako aj informácie poskytnuté Gordijevskim ale ukázalo, že Foot nebol vedomým špiónom ani vedomým agentom. Bol Rusmi využívaný ako „užitočný idiot“. Foot bol v tomto smere naivný a hlúpy, ale nepracoval pre nepriateľa. Vzhľadom k jeho politickému postaveniu, keď sa po voľbách mohol stať britským premiérom, mala táto situácia významný dopad na národnú bezpečnosť krajiny. Okrem toho by zverejnenie tejto informácie bolo s veľkou pravdepodobnosťou dezinterpretované a využité v predvolebnom boji. Došlo by tak k ovplyvneniu demokratickej volebnej súťaže. Samozrejme ale bolo nutné rozhodnúť, ako s týmto zistením narábať. Informáciu tak odovzdala  MI6 (rozviedka) riaditeľovi MI5 (kontrarozviedka) Johnu Jonesovi. Informácia bola taktiež poskytnutá Robertu Armstrongovi, ktorý bol hlavným politickým poradcom premiérky a bol zodpovedný za koordináciu komunikácie spravodajských služieb s vládou. Súčasne ale bol úradníkom politicky neutrálnym a pracoval aj pre vlády predchádzajúce. V rámci tohto úzkeho kruhu bolo rozhodnuté, že informácia je politicky veľmi výbušná a premiérka s ňou nebude oboznámená. Zvíťazila tu lojalita k štátu, k systému a pravidlám nad lojalitou politickou. Zabránilo sa tak prípadnému politickému zneužitiu kauzy a táto informácia skutočne veľmi dlho bola známa len niekoľkým ľuďom bez toho, aby z nej nejakým spôsobom profitovali.

Samozrejme, že sa diskutovalo o situácii, keby Food voľby vyhral. V takom prípade by o zistených skutočnostiach bola informovaná kráľovná.

Thatcherová a konzervatívci nakoniec vo voľbách zvíťazili  a labouristi získali najmenší počet hlasov od roku 1918. M. Foot po voľbách rezignoval na vedenie strany a na jeho miesto nastúpil Neil Kinnock. Tento proces sa aj vďaka racionalizmu vodcov britskej spravodajskej komunity uskutočnil demokratickým spôsobom a nemal na sebe pachuť nevhodného vonkajšieho zásahu.

Je vhodné sa pozrieť aj na osobnosti, ktoré stáli za týmto rozhodnutím. Na čele MI6 stál v tej dobe Colin Figures (1925-2006), ktorý v britskej rozviedke slúžil od roku 1951. Z MI6 odišiel v roku 1985 a stal sa koordinátorom spravodajských služieb na úrade vlády. Kontrarozviedku MI5 v rokoch 1981-1985 viedol John Jones (1923-1998), ktorý v spravodajskej službe pôsobil tridsať rokov, od roku 1955 do roku 1985. Poradca premiérky Robert Armstrong (1927-2020) pôsobil vo vysokých vládnych úradoch od roku 1970, na sekretariáte Margaret Thatcherovej v rokoch 1979-1987. Bol hlboko presvedčený o zachovávaní úradného tajomstva a neuznával tzv. „verejný záujem“. V tomto smere sa stal známym svojim výrokom, že s pravdou sa má zaobchádzať hospodárne.

Z hľadiska profesionálneho životopisu týchto ľudí sa dá vyvodiť záver, že okrem osobnostných predpokladov na zastávanie akejkoľvek funkcie je dôležitá aj profesionálna kultúra a etika, ktorá ale nevzniká automaticky vstupom do organizácie, ale formuje sa  dlhodobým pôsobením v oblasti a súčasne je týmto dlhodobým pôsobením preverovaná. Postoj čelných predstaviteľov spravodajskej komunity Veľkej Británie v tomto príklade ukázal, ako môže vyzerať  politická nezávislosť a zodpovednosť voči štátu.

 

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

Pellegrini ako prezident nemusí byť pre Fica najlepšou možnosťou

19.12.2023

Pred niekoľkými dňami Boris Zala v svojom komentári v Pravde napísal, že chvat pri rušení špeciálnej prokuratúry môže ohroziť víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách. „Korčokovi sa dostáva do rúk nečakaná zbraň: argument, že Smer a Fico nemôžu a nesmú ovládnuť všetky orgány moci. Prezident ako posledná bariéra tohto úsilia a poistka. Keby som [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 259443x
Priemerná čítanosť článkov: 4473x

Autor blogu

Kategórie