Založ si blog

Fico a Tódová alebo ako strážiť strážcov

Keď Monika Tódová dáva otázky Róbertovi Ficovi ohľadom jeho plávania, užívania rôzneho majetku a podobne, jej otázky sú legitímne. Aj keď sa Ficovi  nepáči pozornosť venovaná jeho plávaniu, malo by byť objasnené, či nemôže ísť o pozornosť, ako odplatu za pozornosť inú. Samozrejme, že je to relatívna drobnosť, ale aj takéto drobnosti môžu byť niekedy významné. Verejnosť má právo na vysvetlenie všetkého, čo môže vyvolávať akékoľvek podozrenie. Toto by sa ale malo týkať všetkých, ktorí pôsobia vo verejnom živote, vrátane novinárov. Tam už ale ochota dostávať sa pod drobnohľad nie je taká, akú novinári sami vyžadujú od iných.

Malo by platiť, aby volajúci po spravodlivosti bol sám spravodlivý. Aby nekričal ten, ktorý sám má maslo na hlave. A to  najmä preto, aby jeho požiadavky boli dôveryhodné, aby občan mohol veriť, že ten ktorý sa zaštiťuje verejným záujmom to tak skutočne myslí a nezneužíva len záujem občana na presadzovanie záujmov iných.

Jedným z hlavných príbehov týchto dní je sledovanie novinárky Tódovej. Ozvali sa novinári, politici, prokuratúra a udalosť preveruje polícia. Neviem či je sledovanie niekoho právne v poriadku a som zvedavý ako to posúdia zodpovedné orgány. V tejto súvislosti  nerozumiem ale tomu, aký je rozdiel napríklad medzi  sledovaním Moniky Tódovej a  sledovaním Kataríny Szálaovej, ktoré otvorene priznal Denník N.  Katarína Szálaová je podľa Denníku N priateľkou R. Fica.  Dennik N jej z tohto pohľadu oprávnene venoval pozornosť a Monika Tódová publikovala 10. júna 2020 článok pod názvom „Fico prespáva aj v Hiltone. Nad pomery žije aj jeho nová priateľka, čakateľka na prokuratúre“. V článku sa okrem iného píše: „Szalayová chodí z Hiltonu rovno do práce – do neďalekej budovy prokuratúry na Vajnorskej ulici. Po práci ide zase naspäť do hotela.“ Ide o charakteristiku každodennej, opakujúcej sa činnosti, ktorá sa  dá zistiť len sledovaním. Takže sledovanie Tódovej je problém, ale sledovanie Szálaovej problém nie je? Aký je medzi nimi rozdiel?

Myslím, si že je v poriadku, keď sa novinári zaujímajú aj o okolie politikov a preto ich musia aj svojim spôsobom „sledovať“. Taktiež si ale myslím, že rovnakú pozornosť, akú venujú novinári súkromiu politikov, je možné venovať aj súkromiu novinárov, pretože aj oni majú veľký spoločenský vplyv a aj tu sú možné rôzne ovplyvňovania alebo korupcie. Ide o klasickú dilemu –  kto stráži strážcov? Naši samo ustanovení strážcovia demokracie by mali akceptovať zvýšenú pozornosť venovanú ich životom z rovnakých dôvodov, ktoré aplikujú na politikov a taktiež preto, pretože aj oni si prisvojujú právo kontroly nad životmi iných.

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

Pellegrini ako prezident nemusí byť pre Fica najlepšou možnosťou

19.12.2023

Pred niekoľkými dňami Boris Zala v svojom komentári v Pravde napísal, že chvat pri rušení špeciálnej prokuratúry môže ohroziť víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách. „Korčokovi sa dostáva do rúk nečakaná zbraň: argument, že Smer a Fico nemôžu a nesmú ovládnuť všetky orgány moci. Prezident ako posledná bariéra tohto úsilia a poistka. Keby som [...]

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 258756x
Priemerná čítanosť článkov: 4461x

Autor blogu

Kategórie