Založ si blog

Čo si myslí Veronika Remišová

Jedna z osobností Kiskových „Za ľudí“ si na margo neustálych kontroverzii medzi opozičnými lídrami myslí, že nemá zmysel otvárať sporné témy. Narážala najmä na aktuálne vyjadrenia I. Matoviča o registrovaných partnerstvách a migračnej politike. Okrem týchto konkrétnych tém, je to aj zaujímavý príspevok  k ponímaniu politiky ako takej. Už samotná existencia množstva opozičných strán od stredu napravo ukazuje, že medzi ich „hodnotovým“ a „obsahovým“ smerovaním sú rozdiely. Keby tomu tak nebolo, toľko strán by nebolo potrebných. Je síce možná aj úvaha, že rozdiely medzi týmito stranami sú definované najmä egom ich lídrov, ale takto to určite nie je (žartujem). Keďže sú teda medzi nimi tak významné rozdiely, ktoré odôvodňujú ich samostatnú existenciu, je veľmi ťažko možné ignorovať sporné témy a zamerať sa len na témy, ktoré tieto strany spájajú. A čo problémy, na ktoré majú odlišné názory? Budú ich programovo ignorovať? Politika je ale správou vecí verejných a politici musia reagovať na všetky problémy spoločnosti a nie len na tie, na ktoré majú spoločný názor.

Už spomínané veľké množstvo opozičných politických strán ich núti hľadať si, respektíve vytvárať témy, ktorými sa odlišujú od svojich partnerov a ktorými odôvodňujú svoju samostatnú existenciu. Tým sa vytvára priestor na to, že sú umelo formulované problémy, ktoré skutočnými problémami nie sú, ale viac či menej úspešná je snaha ich implantovať do spoločnosti. Pokiaľ sa také témy stávajú nosnými pre politickú silu, konštruktívne formulovaná politika je takmer nemožná a množstvo úsilia je venované riešeniu ničoho.

Je  taktiež realitou, že čím viac partnerov, tým viac záujmov a sporných tém a tým ťažšie hľadanie dohody. Možno bude Slovensko pokusom, aké sú limity koaličného vládnutia, inými slovami, koľko strán v koalícii môže vytvoriť  funkčnú vládu. Tým je myslená vláda, ktorá má schopnosti riešiť aj skutočne náročné problémy spoločnosti.

Tak ako sa rozpadla Radičovej vláda na eurovale, tak pre budúcu mnohočlennú koalíciu môže byť osudová ďalšia celoeurópska krízová téma, ku ktorej bude musieť Slovensko zaujať jednoznačný postoj. Pôjde o problém, ktorý nebude možné podľa Remišovej návodu neotvárať a bude nutné k nemu zaujať stanovisko. Rozdiele postoje opozičných lídrov k niektorým oblastiam európskej politiky umožňujú predpoklad, že dosiahnutie spoločného stanoviska k niektorým problémom je málo pravdepodobné.

Zásadným problémom prípadnej širokej vládnej koalície tvorenej súčasnou opozíciou ale nebude obsahová a programová rozdielnosť. Tá tu totiž do značnej miery reálne absentuje a väčšina strán sa od svojich partnerov diferencujú na základe nepodstatných rozdielov. Tieto len zakrývajú skutočnosť, že  podstatou existencie mnohých politických síl je ego ich vodcov. Tam bude položený základ ich neúspešného vládnutia v prípade úspechu vo voľbách.

No a samozrejme nie je možné zabudnúť na I. Matoviča, o ktorom nikto a nikdy nevie čo urobí. Podľa Kisku by bol síce Matovič dobrý premiér, ale tento výrok skôr ukazuje na Kiskovu politickú infantilnosť, ako na jasný úsudok. Predstava stabilného vládnutia s nestabilným Matovičom je nereálna.

 

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

Pellegrini ako prezident nemusí byť pre Fica najlepšou možnosťou

19.12.2023

Pred niekoľkými dňami Boris Zala v svojom komentári v Pravde napísal, že chvat pri rušení špeciálnej prokuratúry môže ohroziť víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách. „Korčokovi sa dostáva do rúk nečakaná zbraň: argument, že Smer a Fico nemôžu a nesmú ovládnuť všetky orgány moci. Prezident ako posledná bariéra tohto úsilia a poistka. Keby som [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 259430x
Priemerná čítanosť článkov: 4473x

Autor blogu

Kategórie