Založ si blog

Kiskova strana ako pani Columbová

  1. Prezident Kiska sa prihlásil k víťazstvu vo voľbách, v ktorých nekandidoval a oznámil založenie strany. „Nadstranícky“ prezident tak zneužíva svoje postavenie na propagáciu vlastnej politickej strany, čo samozrejme ASPKN (Asociácia slušných a pravdivých Kiskových novinárov) nevadí. Strana sa zatiaľ podobá paní Columbovej, o ktorej slávny detektív často hovorí, ale nikto ju nikdy nevidel. Nepoznáme názov strany, orientáciu (označenie „stred“ znamená všetko a nič), program, osoby vo vedení strany a ďalšie základné veci, ale už vieme s kým po voľbách určite nepôjde do koalície. V štandardných stranách o tomto rozhoduje vedenie strany, niekedy aj stranícky kongres na základe výsledkov volieb. V tomto prípade ale už dopredu, demokraticky, rozhodol zakladateľ Kiska.
  2. Jednou zo základných úloh strany je  zabrániť koalícii Smeru s fašistami a ešte neexistujúcou, údajne vznikajúcou stranou Harabína. Toto tvrdenie, ktoré taktiež mohutne šíri ASPKN, súčasne posúva Smer do pozície extrémistickej strany, ktorou Smer nie je. Kiska sa tak zaradil medzi konšpirátorov, pretože účelovú fabuláciu prezentuje ako realitu. Keby ale jedinou cestou ako zabrániť tejto koalícii, by bola spolupráca Kiskovej strany  so Smerom, Kiska by to neurobil. Takže hlavným poslaním je niečomu zabrániť, ale aj keby mohol, tak to neurobí. Kiskova predstava o politike je hrou sa na zásadové, „hodnotové“ postoje, ktoré ale majú málo podobného s politickou realitou. Ta je a vždy bola o kompromisoch, niekedy aj o veľmi bolestivých, pretože v systéme pomerného zastúpenia je (až na výnimky) kompromis podmienkou vzniku parlamentnej väčšiny.
  3. Prezident Kiska v relácii „Na telo“ na margo R. Fica povedal, že: „Žiaden normálny človek už jeho slová neberie vážne“. Fico napriek všetkému je ale predsedom najsilnejšej politickej strany, ktorá má stále v preferenciách okolo 20%. Je preto odôvodnený predpoklad, že táto skupina ľudí jeho slová berie vážne. Kiska tak vlastne povedal, že 20% občanov, ktorým je on prezidentom, nie je normálnych. Po obsahovej stránke je to vyjadrenie na úrovni I. Matoviča o ktorom taktiež Kiska v tejto relácii povedal, že by bol dobrým premiérom. Tu sa na základe doterajšej politickej prezentácie I. Matoviča ponúka konštatovanie, že nie je normálne považovať I. Matoviča za prípadného „dobrého“ premiéra.
  4. Prezident Kiska hovorí o „spájaní“ opozičných strán, ktoré vraj majú k sebe „hodnotovo“ blízko. Nechajme stranou tú skutočnosť, že vznik nového subjektu je z hľadiska podstaty problému opakom spájania. Položme si naopak otázku, čo majú tieto „hodnotovo“ podobné subjekty tak zásadne odlišné, že ich musí byť toľko? Sú tu reálne hodnotové alebo programové rozdiely, ktoré odôvodňujú ich existenciu? Pokiaľ sú, tak ich tieto strany dobre utajujú. Skôr je pravdepodobné, že hybnou silou existencie týchto strán je ego ich tvorcov, ktoré je podľa doterajších výsledkov  výrazne vyššie, ako ich schopnosti. A toto bujné ego bolo a bude hlavným problém spolupráce pravicových strán.
  5. Kiska prechodom z funkcie prezidenta do funkcie lídra strany sa zo spojenca opozičných strán stáva ich konkurentom. Svojim postojom taktiež od počiatku prehlbuje opozično – koaličný zákop a ešte vo funkcii prezidenta sa deklaruje za zásadného oponenta súčasnej koalícii, bez náznaku ochoty k budúcemu kompromisu. Jeho súpermi v boji o voliča ale nebudú voliči Smeru alebo SNS, ale jeho potenciálni spojenci. Na prirodzene limitovaný priestor pravicovej politiky prichádza ďalší aktér, ktorý má reálny potenciál získavať voličov, ale najmä na úkor svojich „najbližších“ partnerov. Pokiaľ Kiska tvrdí, že už zažil všetky možné politické údery, ktoré mu v minulosti zasadil najmä Smer, tak sa hlboko mýli. Skutočné bahno slovenskej politiky zažije, až sa doňho pustí Matovič. A je veľmi pravdepodobné, že k tomu raz príde.
  6. Napriek všetkým týmto výhradám by Kiskova strana mohla byť lepším politickým subjektom, ako súčasné opozičné strany. Dá sa predpokladať, že Kiska bude skôr jej tvárou, ako jej hýbateľom. Slovensko skutočne potrebuje zodpovednú politickú alternatívu. Jej hlavným cieľom by nemalo byť len odstaviť Smer od vlády, ale mala by mať potenciál zlepšenia správy vecí verejných. Tieto dve veci totiž spolu nutne nemusia súvisieť. Podľa preferencii súčasná opozícia o svojej lepšej ponuke zatiaľ verejnosť nepresvedčila. Dúfajme, že Kiskova strana ponúkne aj ľudí, s ktorými človek nemusí súhlasiť, ale môže ich rešpektovať a vážiť si ich. Aby ale opozícia spolu s Kiskom nebola len alternatívou Smeru, ale lepšou alternatívou, na to momentálne nemá predpoklady.

Hlúpe výhovorky Jána Mazáka

22.04.2024

Ján Mazák vo svojom vyjadrení k návrhu na jeho odvolanie píše: „Dnes, 15. apríla 2024, v ranných hodinách, mi bol elektronicky doručený návrh siedmich členiek a členov Súdnej rady Slovenskej republiky na moje odvolanie z funkcie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky (ďalej aj: „súdna rada“), ktorý bol doručený do podateľne 12. apríla 2024 o 13.07 hodine.“ [...]

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 263632x
Priemerná čítanosť článkov: 4394x

Autor blogu

Kategórie