Založ si blog

Za slušné Slovensko?

Demonštrácie za slušné Slovensko majú svoju silu, význam aj opodstatnenie.  Časť slovenskej verejnosti je výrazne nespokojná so stavom v spoločnosti a túto nespokojnosť dáva najavo na verejných protestoch. Organizátori protestov by ale nemali by svoje politické požiadavky skrývať za všeobecný morálny apel za slušné Slovensko. Vedie  cesta k slušnejšiemu Slovensku cez predčasné voľby? Myslím si, že nie. Je to dané už samotnou ponukou prípadnej politickej zmeny, ktorá rozhodne nie je o nič slušnejšia ako moc súčasná, ale najmä samotnou podstatou problému. Slušnosť nie je dosiahnuteľná politickou cestou, ale je výsledkom správania sa každého z nás. Skrývanie politických zámerov za požiadavku slušnosti je zavádzaním verejnosti, ktorá by pravdepodobne len na politické požiadavky reagovala menej emotívne.

Taktiež tvrdenie, že požiadavka na predčasné voľby nie je podporou opozície, ale len požiadavkou na umožnenie opätovného vyjadrenia sa voličov je zavádzajúca. Politická ponuka je zrejmá a jediná možná alternatíva je tá, ktorú tvorí súčasná opozícia. Je oprávnené mať záujem na jej vládnutí, ale bolo by čestné to aj otvorene priznať. Boj, ktorý sa na Slovensku v súčasnosti odohráva nie je zápasom za slušné alebo neslušné Slovensko. Je to legitímna  snaha opozície dostať sa k moci, ale za použitia nie celkom úprimných prostriedkov.

Medializovaná predstava, že predčasné voľby a zmena politickej moci bude znamenať aj odstránenie finančnej oligarchie z jej pozadia je neopodstatnená. Predčasné voľby môžu zmeniť rozloženie politických síl. Nemôžu ale zmeniť podstatu súčasného systému, ktorý je postavený na prepojení ekonomickej a politickej moci.

Úspešná politika nie je možná bez finančného zabezpečenia. Veď aj súčasný prezident Kiska sa stal prezidentom aj preto, že mal dostatočné finančné prostriedky na volebnú kampaň. Podobne ako Matovič, Kollár, alebo Babiš a Trump v zahraničí. Ich finančné zdroje im umožnili uskutočniť úspešnú marketingovú kampaň a boli zvolení. Napríklad nedávnu nomináciu M. Pompea za ministra zahraničných vecí USA komentovalo periodikum The Nation titulkom „Bratia Kochovci získali vlastného ministra“. Pre menej zainteresovaných uvediem, že bratia Kochovci sú americkým variantom našej oligarchie.

Predčasné voľby nedokážu odstrániť vplyv a moc peňazí v politike. Každá politická sila má svoje ekonomické pozadie so svojimi záujmami. Je ale samozrejme nutné nastaviť pravidlá fungovania týchto prepojení a záujmov, brániť zneužívaniu moci a účinne bojovať proti korupcii. Nie  len ale všeobecnými deklaráciami, ale konkrétnymi krokmi. Cestou sú majetkové priznania, preukazovanie pôvodu majetku, daňové kontroly a všetky ďalšie nástroje, ktoré sú aj teraz dostupné a ktoré je nutné len dôsledne dodržiavať. Slušné Slovensko je možné dosiahnuť len reálnymi rozumnými krokmi, ktoré dokážeme uskutočniť.

V tomto smere by samozrejme bolo možné, že predčasné voľby a prípadná zmena politickej moci  môžu priniesť pozitívny posun v tomto smere. To by ale  ponuka na zmenu musela byť iná, ako ta súčasná.

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 261309x
Priemerná čítanosť článkov: 4429x

Autor blogu

Kategórie