Založ si blog

Circus Maximus našich Demokratov

V dobe svojej najväčšej slávy dokázal rímsky Cirsus Maximus pojať až 250 000 ľudí a ponúkal tak širokým masám ľudovú zábavu. Bolo to dôležité pre odpútanie ľudí od bežných starostí a samozrejme to posilňovalo obľúbenosť vládcu, ktorý takúto zábavu ponúkal.

V duchu odkazu svojho duchovného otca Igora Matoviča sa aj naši Demokrati vydali touto cestou a ponúkajú zábavu pre všetkých. Ich iniciatíva o referende pod heslom „Stačilo Fica“ totiž nie je nič iným a Demokrati by mohli Circus Maximus používať ako svoje logo.

Je samozrejme legitímne s Ficom nesúhlasiť, kritizovať ho a usilovať sa o ukončenie jeho vlády. Čo je ale legitímne, nemusí byť racionálne a realistické. Je potrebné, aby  politické strany ponúkali vízie, je ale otázkou, či ide o nejakú skutočnú víziu, alebo len o divadlo pre zvýšenie vlastnej popularity.

Že ide o typickú matovičovskú bublinu najlepšie ukazujú štatistické údaje. Od predčasných parlamentných volieb sú preferencie strany Smer približne rovnaké, na úrovni 21-24%. Obdobne rovnaké sú preferencie Demokratov na úrovni 3-5%. Ešte väčší paradox sa ukazuje pri pohľade na prieskum dôveryhodnosti lídrov politických strán. Pred niekoľkými dňami bol Fico najdôveryhodnejším politickým lídrom. Dôveruje mu 44% a nedôveruje 48% ľudí. Na opačnom konci rebríčka je predseda Demokratov Jaroslav Naď, ktorému dôveruje 7% ľudí a nedôveruje mu 74% opýtaných. Inými slovami povedané. Politik, dlhodobo s druhou najnižšou dôveryhodnosťou, iniciuje referendum o ukončení vlády politika s najvyššou dôveryhodnosťou. Je to racionálny alebo výsostne populistický krok?

Je tu ešte jeden moment. Do aktuálne prebiehajúcej diskusie ohľadom konsolidácie sa zapája skoro každý, ale okrem všeobecnej kritiky, je už menej počuť nejaké protinávrhy. Z politických strán len KDH navrhlo konkrétne opatrenia, alebo lekársky odborový zväz taktiež navrhol iné možnosti úspor v zdravotníctve. Dalo by sa očakávať, že strana s bývalým ministrom financií a neskorším premiérom Hegerom prinesie  okrem všeobecnej kritiky navrhnutej konsolidácie aj konkrétny projekt čo a ako urobiť. Nič také sa ale samozrejme nestalo a namiesto toho idú robiť kampaň za nezmyselné referendum.

Na referendum sa totiž nenazbiera dostatok podpisov. A aj keby sa nazbieralo, referendum nebude úspešné, pretože celková spoločenská atmosféra nie je taká, ako by si Demokrati želali. Veľká časť spoločnosti má skutočne Fica dosť, ešte väčšia časť má ale dosť Matoviča a jeho nasledovníkov ako sú Demokrati. Naď, Heger, Šeliga neponúkajú nič nového, nič čo už tu nebolo a čo ich doviedlo k takému volebnému výsledku aký mali. Ale im to stále nedochádza…

O historickom nepoučení. . .

24.09.2024

Predzvesťou II. svetovej vojny bola tzv. sudetonemecká otázka, kde spory medzi Československou vládou a zradikalizovanou Sudetonemeckou stranou s Hitlerom v pozadí, hrozili vypuknutím vojny v Európe. Dnes už vieme, že reálna možnosť riešenia tohto sporu nebola možná, pretože Hitler len napĺňal svoje zámery, ale snahy o hľadanie kompromisného riešenia neustále prebiehali. [...]

V Estónsku odsúdený ruský špión pôsobil úspešne aj v Česku

21.06.2024

V Estónsku bol za špionáž pre Rusko odsúdený na šesť rokov väzenia Viacheslav Morozov. (https://news.err.ee/1609374515/university-professor-found-guilty-of-espionage-against-estonian-state). Morozov pôsobil ako profesor medzinárodných vzťahov, nemal prístup k tajným dokumentom, ale poskytoval informácie o záujmových osobách, písal analýzy o bezpečnosti Estónska a [...]

Transformované motto dnešných liberálov – „Nesúhlasím s tým, čo hovoríš a budem brániť tomu, aby si to mohol hovoriť. “

15.05.2024

Anka Žitná dala v svojom programe „Teraz takto“ opätovne priestor Andorovi Šándorovi. Ide o generála vo výslužbe, ktorý okrem iného pôsobil ako riaditeľ českej vojenskej rozviedky. Z hľadiska svojho odborného background je kredibilnejší ako 90% rôznych analytikov, ktoré ponúka RTVS. Napriek tomu Šándor do RTVS už niekoľko rokov nemôže, pretože sa jeho názory [...]

Izrael, Irán, Blízky východ, Teherán, Hasan Nasralláh

Izrael pokračoval v úderoch v Bejrúte. Netanjahu: Irán za svoju chybu zaplatí

02.10.2024 06:10

Izrael po utorňajšom iránskom raketovom útoku v noci na stredu opäť zaútočil na ciele Hizballáhu v libanonskej metropole Bejrút.

Prostitútka, prostitúcia

Z verejného domu do ilegality? V Nemecku chcú zakázať prostitúciu

02.10.2024 06:00

Kresťanskí demokrati navrhujú zákaz verejných domov aj pouličnej prostitúcie. Každý, kto by platil za sex, by sa stal páchateľom.

fico, šimečka

Kým Smer po roku stagnuje, Hlas zastavil pokles: Šimečkovi pomohol aj Fico, Danko bojuje s Republikou

02.10.2024 06:00

Rastú aj mimoparlamentní Demokrati či Maďari, no ich rast je obmedzený. Prekvapiť môže stále aj Igor Matovič. Ako hodnotia rok po voľbách sociológovia?

ZSSK

Železnice 21. storočia: ZSSK investuje do moderných služieb a hľadá nové talenty

02.10.2024 00:00

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) predstavila ambiciózny plán modernizácie, ktorý má premeniť cestovanie vlakom na Slovensku.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 278922x
Priemerná čítanosť článkov: 4291x

Autor blogu

Kategórie