Založ si blog

Kniha, ktorá sa podarila – Obrancovia Liptova od Daniela Šmihulu

Daniel Šmihula je známy autor vedeckých a odborných textov z oblasti dejín, práva, medzinárodných vzťahov a bezpečnosti. Predmetom jeho záujmu je ale aj fantastická a utopická literatúra o ktorej napísal celý rad článkov. Na prelome roka sa do predaja dostala jeho nová kniha „Obrancovia Liptova“, ktorá nie je knihou odbornou, ale prvým autorovým beletristickým dielom žánru fantasy.

Kniha  má na prvý pohľad jednoduchú schému. Obyvatelia Liptova sú ohrozovaní dobyvateľom z ďalekých končín a hľadajú spôsob najlepšej obrany. Brániť sa sami, pokúsiť sa spojiť s ďalšími ohrozenými oblastiam alebo sa podriadiť? Jasný nie je ani postoj ďalších mocných susedov, ktorí sa môžu pripojiť na stranu dobyvateľa. Hľadanie východiska nie je jednoduché, vyžaduje si odvahu, prekonávanie nebezpečenstiev a prináša aj smutné udalosti ale aj lásku. V tomto rámci príbehu sa pohybujú nielen ľudia, ale aj čarodejníci, víly, trpaslíci a dokonca aj drak, ako vládca významnej krajiny.

Tento príbeh je ale naplnený invenciou a aj ako fantasy literatúra neuteká úplne mimo realitu.  Je to najmä zasadením ústredného deja do prostredia Liptova a tiež aj do ďalších oblastí Slovenska. Fantasy príbeh sa tak neodohráva vo vymyslenej krajine, ktorú si autor môže prispôsobovať svojmu zámeru, ale v skutočnej krajine, ktorá sa stala prirodzenou súčasťou príbehu. Podľa môjho názoru je toto zasadenie deja románu do reálneho prostredia Slovenska vynikajúci nápad. Dej tak dostáva úplne iný náboj a napríklad hranica medzi svetom ľudí a svetom trpaslíkov je z tohto pohľadu skutočná. Každý si môže prejsť trasu putovania našich hrdinov cez Tatry do Krakova, každý sa môže pokúsiť nájsť hranicu medzi svetom ľudí a začarovaného územia, do ktorého:  „…môžeš vstúpiť len bezo zbrane akéhokoľvek druhu.  A tiež len bez čarodejníckych nástrojov a pomôcok. To chráni obyvateľov doliny pred prípadnými nebezpečnými votrelcami. Neozbrojení ľudia – a iné bytosti – môžu prejsť.“

Životy a osudy hrdinov knihy – Dana, Vladislava, profesorky Kataríny, Niky a ďalších sú do veľkej miery ponímané ako reálne životy v nereálnom svete. Nadprirodzeno a kúzla sú ich doplnkom, ktorý neurčuje, ale len dotvára svet. Je to čerešnička na torte, ktorá príde v pravý čas, zapôsobí a odchádza do úzadia, aby o niečo neskôr opäť dochutila príbeh.

V takom svete sa aj do značnej miery pohybovali naši predkovia. Trpaslíci, čarodejníci, víly a podobné bytosti, strach z vysokých končiarov a hlbokých lesov, boli súčasťou životov našich dedov po velkú časť histórie ľudstva. Tak ako popisuje svet Daniel Šmihula, tak takto ho aj možno do veľkej miery vnímali.

Vývoj deja a jeho obraty  sú logické a voľnosť fantasy literatúry tu nie je zneužívaná na násilné zlomy, ktoré  dovoľujú všetko. V Obrancoch Liptova  aj tie najviac nereálne bytosti, ako je tajomný Krakovský drak majú svoj racionálny rozmer a nepôsobia ako rozmar autora. Naopak, dej oživujú a nechávajú veľa nedopovedaného, čo čitateľa núti hľadať vlastné pokračovania naznačených príbehov.

Keď obrancovia Liptova hľadajú možnosti obrany svojho územia proti hordám Veľkého Kagana vynára sa autorova právnická profesia, ako aj jeho erudovanosť v medzinárodných vzťahoch. Názorne tu v románovej podobe sledujeme hľadanie spojencov medzi ďalšími župami. Oravy, Turiec, Spiše alebo aj knieža z Nitry, Blatenska, Rakúska aj Moravy. Hľadanie spoločných záujmov a na tomto základe formovanie spolupráce. Odolávanie tlaku a požiadaviek silnejšieho, diplomatické manévrovanie.   Sledujeme rokovania, vznášanie požiadaviek, ústupky a kompromisy, až po vytvorenie medzinárodno-právnej spojeneckej zmluvy, ktorá v konečnom dôsledku povedie k vytvoreniu spoločného župného zväzku. Románová fikcia tu približuje skutočný svet diplomacie a medzinárodných vzťahov.

Vojna s Veľkým Kaganom bola víťazná aj s prispením čarodejníkov, kúziel a mágie. Fantasy rovina tohto románu nie je druhoradá, ale nie je ani samoúčelná. Vojna tu nie je komplexom osobných súbojov hlavných hrdinov, ale premysleným a plánovaným stretom organizovaných vojenských síl aj s využitím technologického pokroku.

Aj do osobných životov hrdinov vstupujú nadprirodzené bytosti a ich osobné životy sa prelínajú a aj spájajú. Psychologická rozpracovanosť postáv nie je príliš rozvíjaná, ale nie je to na úkor zaujímavosti knihy. Ide tu najmä o hlavných hrdinov, ich osudy, činy a posolstvo, ktoré svojim životom a konaním dávajú.

Obrancovia Liptova sú pre mňa knihou dvoch úrovní. Prvou je okamžitý, dramatický zážitok pri čítaní a druhou je stopa, ktorá sa vo mne postupne prebúdzala. Až po dočítaní vo mne začali stále viac a viac rezonovať rôzne pocity a dojmy z knihy, ktoré som si pri čítaní nemal čas uvedomiť. Niektoré postavy, situácie, alebo kontext sú v aj v tomto fantazijnom svete reálnym odrazom skutočnosti, ktorá práve jej zasadením do fiktívneho sveta získava nový rozmer.

Hlúpe výhovorky Jána Mazáka

22.04.2024

Ján Mazák vo svojom vyjadrení k návrhu na jeho odvolanie píše: „Dnes, 15. apríla 2024, v ranných hodinách, mi bol elektronicky doručený návrh siedmich členiek a členov Súdnej rady Slovenskej republiky na moje odvolanie z funkcie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky (ďalej aj: „súdna rada“), ktorý bol doručený do podateľne 12. apríla 2024 o 13.07 hodine.“ [...]

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 263651x
Priemerná čítanosť článkov: 4394x

Autor blogu

Kategórie