Založ si blog

Ako naša „verejnoprávna“ televízia ignorovala štátny sviatok

Slovenská televízia má veľmi zaujímavý prístup k štátnym sviatkom. Som toho názoru, že ako verejnoprávna televízia by mala reflektovať spoločenský život v krajine. Jeho vyjadrením sú aj štátne sviatky, ktoré hovoria o tom, ktoré udalosti štát rešpektuje a považuje za hodné si ich pripomínať a ctiť.

V prípade štátnych sviatkov náboženského charakteru je vo vysielaní slovenskej televízie množstvo programov s náboženským obsahom. Aj ako neveriaci to rešpektujem a považujem za správne v takýchto dňoch venovať zvýšenú pozornosť pripomenutia si toho, čo máme ako štátny sviatok. Mám síce pocit, že ponuka ja až nadlimitná a nerozumiem tomu, prečo napríklad bol vysielaný program s náboženskou tematikou súbežne na prvom aj druhom programe, ale princíp je správny.

Vôbec ale nechápem, prečo 1. mája, na Sviatok práce neponúkla slovenská televízia ani jeden program venovaný tomuto sviatku! Prečo je jeden štátny sviatok  televízia plná programov na jeho pripomenutie a iný štátny sviatok televízia doslova ignoruje? Žeby to nebol verejnoprávny, ale ideový pohľad, ktorý formuje jej vysielanie?  Ja nevolám po vysielaní budovateľských filmov, ale po dôstojnom pripomenutí si štátneho sviatku, jeho významu. Dokonca aj Česká televízia, o ktorej zlé jazyky hovoria, že sloboda slova začína tam, kde končí signál Českej televízie, zaradila do svojho programu diskusiu historikov o tomto sviatku. Diskusia k téme, alebo dokumentárny film by malo byť povinné minimum, ktoré by mala naša údajne verejnoprávna televízia ponúknuť ku ktorémukoľvek  štátnemu sviatku.  Respektíve by mala mať k štátnym sviatkom rovnaký prístup a nevytvárať si vlastné ideologické šablóny pôsobenia na ľudí.

Verejnoprávnosť našej televízie sa ukazuje byť len mýtus, ktorý umožňuje rôznym skupinám ľudí pôsobiť na verejnosť podľa svojich ideových predstáv a prípadnú kritiku odbúravať poukazovaním na svoju „verejnoprávnosť“. Táto ale nie je vyjadrená v jej vysielaní a televízni pracovníci ju ponímajú ako právo presadzovať svoj pohľad na svet.

V Estónsku odsúdený ruský špión pôsobil úspešne aj v Česku

21.06.2024

V Estónsku bol za špionáž pre Rusko odsúdený na šesť rokov väzenia Viacheslav Morozov. (https://news.err.ee/1609374515/university-professor-found-guilty-of-espionage-against-estonian-state). Morozov pôsobil ako profesor medzinárodných vzťahov, nemal prístup k tajným dokumentom, ale poskytoval informácie o záujmových osobách, písal analýzy o bezpečnosti Estónska a [...]

Transformované motto dnešných liberálov – „Nesúhlasím s tým, čo hovoríš a budem brániť tomu, aby si to mohol hovoriť. “

15.05.2024

Anka Žitná dala v svojom programe „Teraz takto“ opätovne priestor Andorovi Šándorovi. Ide o generála vo výslužbe, ktorý okrem iného pôsobil ako riaditeľ českej vojenskej rozviedky. Z hľadiska svojho odborného background je kredibilnejší ako 90% rôznych analytikov, ktoré ponúka RTVS. Napriek tomu Šándor do RTVS už niekoľko rokov nemôže, pretože sa jeho názory [...]

Kolíková a Mazák kritizujú postupy, ktoré sami používali. . .

26.04.2024

Veľmi často je poučné, porovnať si vyjadrenia niektorých ľudí k obdobnej situácii v rámci času. Keď v roku 2020 bolo na programu dňa odvolávanie vtedajšej predsedníčky súdnej rady Lenky Praženkovej, kandidát na jej funkciu, Ján Mazáka hovoril „Za dva týždne pani predsedníčka akurát obiehala redakcie jednotlivých médií a vysvetľovala, v čom návrh nemá pravdu, [...]

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 273188x
Priemerná čítanosť článkov: 4336x

Autor blogu

Kategórie