Založ si blog

Konferencia biskupov Slovenska nezastupuje 3, 7 milióna katolíkov

V súčasnej dobe v spoločnosti rezonuje úsilie katolíckych biskupov stať sa organickými členmi systému pripomienkového konania, ktorým prechádzajú legislatívne materiály na rokovanie vlády SR. Popísané už o tom bolo dosť a nechcem opakovať už povedané. Rozhodne je ale potrebné venovať pozornosť postoju, ktorý na svojom facebookovom profile zverejnil Anton Ziolkovský, výkonný sekretár KBS: „KBS do tohto procesu vstupuje z jedného dôvodu: zastupujeme 3,7 mil. katolíkov a je logické, že chceme, aby právne normy zohľadňovali aj naše hodnoty.“ K tomu je nutné podotknúť, že tento „dôvod“ nie je pravdivý a stredovek už skončil.

Anton Ziolkovský by mal vedieť, že v našom politickom systéme si občania prostredníctvom volieb volia svojich zástupcov do zastupiteľských orgánov rôznych stupňov, od obce až po parlament. Títo ľudia a nikto iný nás zastupuje. Toto je podstata našej zastupiteľskej demokracie. Nie je to mandát od boha, ale od občanov. KBS žiadny takýto mandát nemá a preto nemôže nikoho zastupovať. Spoločný spôsob vyznávania boha neznamená, že predstavitelia akejkoľvek cirkvi majú z tohto dôvodu oprávnenie vydávať sa za zástupcov veriacich a zasahovať tak do politického života. V tomto smere nemá KBS žiadnu legitimitu. Tak ako štát rešpektuje autonómiu cirkvi a nezasahuje do obsahu ich výkladu sveta, tak by cirkvi mali rešpektovať autonómiu štátu a nezasahovať do politického života. Súčasná spoločnosť dáva občanom dosť nástrojov, ako sa môžu usilovať presadzovať svoje názory na fungovanie štátu, vrátane zapojenia sa do pripomienkových konaní. To môže robiť a robí aj KBS a nie je dôvod na posilňovanie jej postavenia v tomto procese.

Veriaci občania majú možnosť voľby z množstva politických strán, ktoré sa hlásia ku kresťanským hodnotám a deklarujú ich presadzovanie do života spoločnosti. Kresťanské hodnoty oficiálne vyznáva väčšina strán nášho politického spektra – od kresťanských demokratov, cez národovcov až po kotlebovcov. Tu všade sa nachádza politická ponuka pre voličov, ktorí sa hlásia ku kresťanským hodnotám. Katolíci majú rôzne politické názory, ktoré vyjadrujú vo voľbách.  Strany ktoré sa hlásia ku kresťanským hodnotám snáď nepresadzujú tie správne hodnoty v súlade s predstavami KBS? Tak potom by KBS mala povedať, že Kotleba alebo Danko alebo Hlina alebo niekto iný hlásajú niečo, čo nie je v súlade s hodnotami KBS. Na to by ale musela mať KBS nielen odvahu, ale taktiež mať ujasnené, či  napríklad  kotlebovská politika je v súlade s katolíckymi hodnotami alebo nie.

Aká reálne silná je pozícia katolíckej cirkvi v spoločnosti by najlepšie ukázala asignačná daň, ktorej sa ale KBS bráni. Bolo by potom úplne jasné, koľko ľudí berie svoju viere natoľko vážne, že je ochotných prispieť na chod cirkvi z vlastných peňazí. Bolo by potom jednoznačné, kto je skutočný veriaci, a kto je len čiarkou v štatistike, ktorú KBS vytiahne, keď sa jej to hodí.

Argument Antona Ziolkovského je potrebné jednoznačne odmietnuť, nielen ako falošný a zavádzajúci, ale aj ako nebezpečný. KBS si prisudzuje úlohu, ktorú v zastupiteľskej demokracii nemá a ani nemôže mať.  Podobne postavenie katolíckej cirkvi, ktoré prezentuje vysoký predstaviteľ KBS, sme tu naposledy mali v období Slovenského štátu. Tak nakoniec možno tá kotlebovská politika bude pre KBS „najhodnotnejšia“.

Hlúpe výhovorky Jána Mazáka

22.04.2024

Ján Mazák vo svojom vyjadrení k návrhu na jeho odvolanie píše: „Dnes, 15. apríla 2024, v ranných hodinách, mi bol elektronicky doručený návrh siedmich členiek a členov Súdnej rady Slovenskej republiky na moje odvolanie z funkcie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky (ďalej aj: „súdna rada“), ktorý bol doručený do podateľne 12. apríla 2024 o 13.07 hodine.“ [...]

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, vyhlásilo Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 263626x
Priemerná čítanosť článkov: 4394x

Autor blogu

Kategórie