Založ si blog

Kauza Cervanová nie je nekonečný príbeh

Prípad vraždy Ľudmily Cervanovej je na Slovensku stále živý. Zásluhu na tom má najmä skupina aktivistov, ktorí dlhodobo poukazujú na sporné miesta v uvedenom prípade. V konečnom dôsledku sa situácia vyvinula tak, že odsúdení sú označovaní za nevinné  obete policajnej a justičnej manipulácie. Tento pohľad prezentuje napríklad špeciálna internetová stránka www.kauzacervanova.sk a taktiež bolo v tomto zmysle publikovaných aj relatívne veľké množstvo článkov. Sugestívne názvy týchto príspevkov, ako napríklad  „Pravda leží v hlave“  alebo „Pre bystré hlavy“ a silný apel na odhalenie skutočnej pravdy sa dočkali naplnenia.

Hodenú rukavicu zdvihol publicista Peter Tóth  a napísal dve knihy o kauze Cervanová, z ktorých tá druhá je čerstvou novinkou. Tóth sa prípadu venuje veľmi podrobne a obe knihy majú dohromady vyše 700 strán a zvláštnu CD prílohu s niektorými dokumentmi prípadu. Počet strán samozrejme nie je zárukou objektivity  ani pravdivosti, ale umožňuje venovať sa všetkým aspektom prípadu podrobnejšie a hlbšie ako novinové články. Obidve knihy sú taktiež prínosné v tom, že umožňujú konfrontovať odlišné pohľady na sporné stránky prípadu, na ktorých je postavená obhajoba odsúdených. Pri porovnaní týchto odlišných názorov, je sila argumentov na strane Tótha. Postupne vyvracia všetky pochybnosti o nevine odsúdených Nitranov a prináša aj nové fakty, ktoré z hľadiska svojej povahy nemohli byť použité pri súdnom spore. Tieto jednoznačne potvrdzujú pravdivosť oficiálnej vyšetrovacej verzie.

Nie je samozrejme nutné veriť tu prezentovanému názoru. Stačí mať len dostatok trpezlivosti a každý si môže porovnať pochybnosti o oficiálnej verzii prípadu, ktorá sú prezentované napríklad na už spomenutej internetovej stránke s argumentmi, ktoré prináša Tóth. Nie je to jednoduché čítanie, ale rozhodne sa oplatí zorientovať sa vo veľmi zmedializovanej kauze.

Logicky by v tomto smere mala nasledovať reakcia zainteresovaných novinárov a publicistov, ktorí niekoľko rokov ovplyvňovali verejnú mienku v prospech odsúdených. Ich volanie po pravde bolo vypočuté a bude zaujímavé sledovať, akým spôsobom sa Hríb, Lesná, Šebej, Nicholsonová, Bán, Mojžíš a ďalší postavia k tomu, že ich tvrdenia boli podrobené kritike a vyvrátené. Je možné priznať si vinu, pretože chyby robí každý. Je možné pokúsiť sa  vyvrátiť Tóthové tvrdenia a otočiť ukazovateľ pravdy na svoju stranu. Alebo je možné zostať neústupným,  tváriť sa, že nič nové povedané nebolo a maximálne upozorniť na osobnosť Petra Tótha, ktorý predsa z princípu nemôže mať pravdu, pretože bol, tým čím bol a nie je tým, čím sú oni a keďže oni majú  pravdu, nemôže mať pravdu Tóth.

Martin Mojžíš sa v jednom zo svojich článkov o kauze Cervanová odvoláva na Popperov princíp a píše: „Všade tam, kde nás zaujíma skutočná pravda o materiálnom svete, by sme mali byť pripravení opustiť svoje presvedčenie, ak začne príliš zjavne odporovať faktom.“ Pre neho a jeho  priateľov tá situácia práve nastala.

Nebezpečné vojnové hrátky Izreala a Iránu

14.04.2024

Keď Izrael pred takmer dvomi týždňami uskutočnil letecký útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, bolo jednou z hlavných otázok prečo? Pri útoku zahynulo 12 ľudí, vrátane dvoch iránskych generálov, ale z vojenského, alebo bezpečnostného hľadiska, tento útok nemal žiadny reálny význam. Mohol naopak len eskalovať napätie v oblasti a toto bol s [...]

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 261635x
Priemerná čítanosť článkov: 4434x

Autor blogu

Kategórie