Založ si blog

Konferencia biskupov Slovenska nezastupuje 3, 7 milióna katolíkov

V súčasnej dobe v spoločnosti rezonuje úsilie katolíckych biskupov stať sa organickými členmi systému pripomienkového konania, ktorým prechádzajú legislatívne materiály na rokovanie vlády SR. Popísané už o tom bolo dosť a nechcem opakovať už povedané. Rozhodne je ale potrebné venovať pozornosť postoju, ktorý na svojom facebookovom profile zverejnil Anton Ziolkovský, výkonný sekretár KBS: „KBS do tohto procesu vstupuje z jedného dôvodu: zastupujeme 3,7 mil. katolíkov a je logické, že chceme, aby právne normy zohľadňovali aj naše hodnoty.“ K tomu je nutné podotknúť, že tento „dôvod“ nie je pravdivý a stredovek už skončil.

Anton Ziolkovský by mal vedieť, že v našom politickom systéme si občania prostredníctvom volieb volia svojich zástupcov do zastupiteľských orgánov rôznych stupňov, od obce až po parlament. Títo ľudia a nikto iný nás zastupuje. Toto je podstata našej zastupiteľskej demokracie. Nie je to mandát od boha, ale od občanov. KBS žiadny takýto mandát nemá a preto nemôže nikoho zastupovať. Spoločný spôsob vyznávania boha neznamená, že predstavitelia akejkoľvek cirkvi majú z tohto dôvodu oprávnenie vydávať sa za zástupcov veriacich a zasahovať tak do politického života. V tomto smere nemá KBS žiadnu legitimitu. Tak ako štát rešpektuje autonómiu cirkvi a nezasahuje do obsahu ich výkladu sveta, tak by cirkvi mali rešpektovať autonómiu štátu a nezasahovať do politického života. Súčasná spoločnosť dáva občanom dosť nástrojov, ako sa môžu usilovať presadzovať svoje názory na fungovanie štátu, vrátane zapojenia sa do pripomienkových konaní. To môže robiť a robí aj KBS a nie je dôvod na posilňovanie jej postavenia v tomto procese.

Veriaci občania majú možnosť voľby z množstva politických strán, ktoré sa hlásia ku kresťanským hodnotám a deklarujú ich presadzovanie do života spoločnosti. Kresťanské hodnoty oficiálne vyznáva väčšina strán nášho politického spektra – od kresťanských demokratov, cez národovcov až po kotlebovcov. Tu všade sa nachádza politická ponuka pre voličov, ktorí sa hlásia ku kresťanským hodnotám. Katolíci majú rôzne politické názory, ktoré vyjadrujú vo voľbách.  Strany ktoré sa hlásia ku kresťanským hodnotám snáď nepresadzujú tie správne hodnoty v súlade s predstavami KBS? Tak potom by KBS mala povedať, že Kotleba alebo Danko alebo Hlina alebo niekto iný hlásajú niečo, čo nie je v súlade s hodnotami KBS. Na to by ale musela mať KBS nielen odvahu, ale taktiež mať ujasnené, či  napríklad  kotlebovská politika je v súlade s katolíckymi hodnotami alebo nie.

Aká reálne silná je pozícia katolíckej cirkvi v spoločnosti by najlepšie ukázala asignačná daň, ktorej sa ale KBS bráni. Bolo by potom úplne jasné, koľko ľudí berie svoju viere natoľko vážne, že je ochotných prispieť na chod cirkvi z vlastných peňazí. Bolo by potom jednoznačné, kto je skutočný veriaci, a kto je len čiarkou v štatistike, ktorú KBS vytiahne, keď sa jej to hodí.

Argument Antona Ziolkovského je potrebné jednoznačne odmietnuť, nielen ako falošný a zavádzajúci, ale aj ako nebezpečný. KBS si prisudzuje úlohu, ktorú v zastupiteľskej demokracii nemá a ani nemôže mať.  Podobne postavenie katolíckej cirkvi, ktoré prezentuje vysoký predstaviteľ KBS, sme tu naposledy mali v období Slovenského štátu. Tak nakoniec možno tá kotlebovská politika bude pre KBS „najhodnotnejšia“.

„Celý život“ Daniela Lipšica alebo ako si DenníkN vytvára vlastnú realitu

18.03.2024

Som toho názoru, že správna dezinformácia je niečo ako mozaika. Nie je to nejaký názorový úder, ako napríklad že slepé črevo je centrom myslenia, ale postupné, nenápadné podsúvanie účelových informácií, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú falošný obraz sveta. Dobrý príkladom tohto prístupu je formovanie obrazu Daniela Lipšica ako niekoho, kým v skutočnosti nie [...]

Výber riaditeľa SIS v medzinárodnom kontexte, alebo ako to robia v iných krajinách?

12.03.2024

Výber nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je nielen dôležitou témou našej vnútornej politiky, ale má aj významné zahranično-politické konsekvencie. Spravodajská služba totiž pôsobí v rámci medzinárodného prostredia, ktoré je okrem iného inštitucionálne vymedzené našim členstvom v EÚ a NATO a z toho vyplývajúcou spoluprácou aj spravodajských [...]

Pellegrini ako prezident nemusí byť pre Fica najlepšou možnosťou

19.12.2023

Pred niekoľkými dňami Boris Zala v svojom komentári v Pravde napísal, že chvat pri rušení špeciálnej prokuratúry môže ohroziť víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách. „Korčokovi sa dostáva do rúk nečakaná zbraň: argument, že Smer a Fico nemôžu a nesmú ovládnuť všetky orgány moci. Prezident ako posledná bariéra tohto úsilia a poistka. Keby som [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Roman Laml

Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 259448x
Priemerná čítanosť článkov: 4473x

Autor blogu

Kategórie