Slušné Slovensko s neslušnými ľuďmi?

8. apríla 2018, Roman Laml, Nezaradené

Časopis Týždeň v podtitulku publikovania príhovoru E. Kordu uvádza: „Protesty Za slušné Slovensko podporil svojím príhovorom v Banskej Bystrici aj Eugen Korda.“ Keby to nebolo smutné, bolo by to vtipné. Je to totiž len pár týždňov, kedy sa v slovenskom mediálnom priestore debatovalo o správaní sa Eugena Kordu k ženám.  Rado Ondřejíček v Denniku N napísal: „Eugen Korda nie je ani zďaleka jediný a už vôbec nie najväčší a najškodlivejší prasák…Ale je to človek, ktorého správanie k ženám je notoricky známe práve medzi ľuďmi, ktorí sa v týchto otázkach žien verejne zastávajú.“ Debata, ktorá sa k správaniu Eugena Kordu následne rozprúdila bola relatívne rozsiahla a dá zhrnúť do stručnej vety. To, čo všeobecne rozumieme pod pojmom slušnosť sa nedá aplikovať na správanie sa Eugena Kordu k ženám.

Otázka teda stojí takto, je dôveryhodný boj neslušného Kordu za slušné Slovensko, respektíve je možné stavať slušnú spoločnosť na neslušných ľuďoch? Alebo Kordova slušnosť spočíva v tom, že má tie správne politické názory a jeho boj za slušné Slovensko je tu len zásterkou pre ich presadzovanie? Som pevne presvedčený, že správna je druhá možnosť.

Vystúpenie človeka typu Eugena Kordu na zhromaždení, ktoré má v svojom názve „slušnosť“ je z tohto pohľadu nielen nevhodné, ale ukazuje, že obsahom týchto protestov nie je snaha o morálnejšiu spoločnosť, ale ide o súčasť politického boja. Je legitímne bojovať proti súčasnej vláde, požadovať predčasné voľby a výmenu politickej garnitúry. Je ale zavádzajúce skrývať svoje politické zámery za všeobecné morálne výzvy.

Je možné, že veľa ľudí na protestoch  politické motívy nemá a úprimne si myslia že bojujú za morálnu obnovu spoločnosti. Majú samozrejme právo na svoje ideály, ale politická realita nepustí. Len sa obávam, že o to väčšie môže byť o pár rokov ich rozčarovanie a o to úspešnejší bude Kotleba, Matovič a podobní extrémisti.