Ako SME produkuje dezinformácie

15. decembra 2016, Roman Laml, Nezaradené

SME má jednoduchý a priezračný pohľad na svet. Za všetko zlé môže Fico a Putin, občas aj Zeman. Na toto videnie sveta majú samozrejme právo a niekedy majú aj pravdu. Čo ale už nie je právo, ale zavádzanie verejnosti je prispôsobovanie si reality svojmu videniu sveta. Príkladov by sa našlo veľa, ale zaujal ma jeden z posledných. V komentári zo dňa 15. decembra s názvom „Vážne varovanie Ficovi: Preč s demokraciou, chceme pevnú ruku!“. Jeho autor Márius Kopcsay tvrdí, že Rusko sa dopustilo  „…dokázateľného ovplyvňovania amerických volieb…“

Aké sú teda fakty. Už pred voľbami sa špekulovalo o možnosti ovplyvnenia amerických volieb zo strany Ruska. Nedávno sa v tlači objavili informácie, že túto snahu potvrdila CIA. Napríklad CBS napísala, že „CIA je presvedčená, že ruská vláda sa pokúsila ovplyvniť prezidentské voľby v prospech  Trumpa“.  Už aj toto vyjadrenie je významovo zásadne odlišné od formulácie použité v SME. S týmto názorom CIA ale napríklad  FBI vyjadrila nesúhlas. Zatiaľ posledným krokom v tomto smere je stanovisko riaditeľa Národného spravodajstva USA J. Clappera o preskúmaní cudzích vplyvov na americké voľby zo dňa 14. decembra. V tomto sa v mene celej spravodajskej komunity uvádza, že na základe nariadenia prezidenta USA prebieha vyšetrovanie prípadného ovplyvňovania volieb od roku 2008 až do súčasnosti. Až do ukončenia vyšetrovania nebudú poskytované žiadne informácie v tomto smere.

Toľko fakty. Myslím, že by bolo dobré, aby SME poskytlo americkým spravodajským službám všetky dôkazy, ktoré má. Určite ich má, pretože ako mienkotvorné, kritické a objektívne médium by nemohlo inak písať o dokázateľných skutočnostiach, ktoré ani sami Američania nemajú za dokázané. Keby SME skutočne bolo také médium, za aké sa vydáva, bola by použitá úplne iná formulácia, ktorá by poukazovala na možnosť, snahu, zámer a podobne. Sme takto použilo metódu práce, ktorú často používajú takzvané dezinformačné a konšpiračné média. Účelové zneužitie a významové posunutie informácie v duchu ideového zámeru autora.  Stručne povedané, to čo SME tvrdí, nie je pravda. Je to samozrejme možné, ale nie je to potvrdené.